Fietsendief krijgt drie jaar cel voor “ecologische misdaad”: “Slachtoffer moet nu vervuilender vervoermiddelen gebruiken”

Een illustratiebeeld.
ShutterStock Een illustratiebeeld.
Een veertiger die gearresteerd werd bij het stelen van een fiets in Oudergem is door de Brusselse rechtbank tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld voor een "ecologische misdaad". Dat schrijven de Sudpresse-kranten vrijdag.

De feiten vonden plaats op 29 oktober, maar de verdachte was niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd in januari 2018 al een keer veroordeeld tot 15 maanden gevangenisstraf voor de diefstal van een fiets.

Opwarming

"Het is daarom aangewezen om de verdachte - die misdaden pleegt met een grote impact op de planeet - streng te straffen. En dat omdat het slachtoffer van wie de fiets is gestolen, geen andere optie heeft dan vervuilender vervoermiddelen te gebruiken en zo bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Dat alles om de verdachte in staat te stellen verdovende middelen te kopen", aldus de rechter.


De kranten merken op dat de beschuldigde tussen 1995 en 2019 al 44 keer door de politie werd gearresteerd. Hij liep daarbij maar liefst 17 veroordelingen op, goed voor een totaal van meer dan 12 jaar gevangenisstraf. 

De man was donderdag niet aanwezig op zijn proces. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Louis Heyens

  Het Belgische systeem "44 keer gearresteerd, 17 veroordelingen goed voor een totaal van meer dan 12 jaar gevangenisstraf " En hoeveel UREN zou hij daarvan in de cel doorgebracht hebben? Mijn vraag is gesteld "in uren" omdat "in dagen" ze waarschijnlijk al met komma's moeten gaan rekenen. Gelukkig hebben we nu het "doorslaande" argument milieu, ideaal om aan te vechten door iedere advocaat !!!

 • Danielle Scherrens

  Dus een pedofiel moet niet het cachot in, maar een fietsendief wel

 • thierry bollaert

  8jaar cel en loopt vrij rond. Dat is belgie. En is voor de meeste zaken zo. Criminaliteit is geen prioriteit meer voor rechters, maar de mensen vergeten dat niet. Duurt al veeeel te lang.

 • Frans De Bakker

  Laten we deze theorie even toepassen op het vandaliseren / stelen van een auto. Het slachtoffer moet daardoor de fiets nemen, en dat is goed voor het milieu. Uitspraak?

 • Patrick Verbelen

  Nog al gezegd, sommige rechters houden er een eigen wetboek op na.