Fietsen speciaal voor studenten: nog maar 3 verkocht wegens te duur

In Leuven nemen veel studenten de fiets, maar de LeV-fiets vonden ze te duur.
PHOTO_NEWS In Leuven nemen veel studenten de fiets, maar de LeV-fiets vonden ze te duur.
Van de 'Leuvense Velo' (LeV) die het sociale economiebedrijf Velo speciaal voor de Leuvense studenten ontwierp, zijn er na meer dan een jaar nog maar drie exemplaren verkocht van de 250 die aangeschaft werden. Dat meldt het studentenblad Veto. Het blad wijst erop dat dit project werd gefinancierd met de 20 euro die studenten sinds het academiejaar 2013-2014 moeten betalen voor een gratis buspas.

De LeV was speciaal op maat van studenten gemaakt met een stevig frame en bescherming tegen diefstal. Men kan de tweewieler kopen tegen een basisbedrag van 380 euro aangevuld met een huur van 100 euro gedurende de eerste drie jaren. Ondanks het feit dat het volgens Velo om 'een goede basisfiets gaat voor een eerlijke prijs' was het volgens het studentenblad toch die hoge prijs die het project de das heeft omgedaan.

Om studenten te stimuleren zich meer met de fiets te verplaatsen, werd sinds het academiejaar 2013-2014 de gratis buspas voor studenten afgeschaft en betalend gemaakt. De inkomsten uit de 20 euro voor elke verkochte buspas zouden worden geïnvesteerd in duurzame mobiliteit wat de mislukking van het fietsproject volgens Veto 'extra wrang' maakt.

Om van de onverkochte fietsen af te geraken overweegt Velo momenteel deze ter beschikking te stellen via de gewone huurformule die het hanteert voor andere fietsen: een waarborg van 130 euro en 89 euro huur per jaar.