Fiets mag vanaf 1 juli gratis op de trein, maar alleen als je speciaal biljet hebt

Reizigers die hun fiets willen meenemen, hebben een speciaal ticket nodig.
Wouter Van Vooren Reizigers die hun fiets willen meenemen, hebben een speciaal ticket nodig.
Van 1 juli tot 31 december 2020 zullen reizigers hun fiets gratis kunnen meenemen op de trein. Dat bevestigt de NMBS. Reizigers moeten wel over een biljet met ‘fietssupplement’ beschikken, maar dat biljet zelf zal dus gratis zijn.

Begin juni besliste de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen - om aan elke inwoner een reeks gratis treinritten te bezorgen. Na overleg is het oorspronkelijk voorstel nog bijgestuurd. Zo zal het niet gaan om een tien gratis ritten voor iedereen, maar om een kaart met twaalf gratis ritten die op naam kan aangevraagd worden. 

In het oorspronkelijke plan stond ook het voornemen om het supplement voor fietsen op de trein te schrappen. De NMBS bevestigt dat die maatregel behouden blijft. Reizigers zullen tussen 1 juli en 31 december gratis hun fiets kunnen meenemen op de trein. 

“Reizigers dienen echter wel te beschikken over een biljet ‘fietssupplement’, opdat NMBS een overzicht houdt van de eventuele toevloed van fietsen in de treinen”, legt woordvoerder Bart Crols uit. En omdat het aantal fietsplaatsen per trein beperkt is, moet de reiziger ook altijd eerst de treinbegeleider contacteren “om te zien of de plaatsen niet bezet zijn”. Maar dat is nu ook al het geval. 

Reservatie voor groepen is voorlopig niet toegestaan “omwille van logistieke en veiligheidsredenen”. 

Lees ook:

“Politie kan voertuigen op E40 terugsturen”: telsysteem met 250 camera’s moet grote drukte aan kust vermijden (+)

Pendelen na corona doen we liever met (elektrische) fiets: “Openbaar vervoer is de grote verliezer” (+)
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hans Loyaerts

    En beste mensen, waag het niet om te willen zitten op een bank waar een egoist zijn fiets heeft voor gezet. Nu staan er al her en der (plooi)fietsen op en voor de banken, en treinbegeleiders grijpen niet in. Dus als de fiets gratis mee kan zullen nog vele reizigers gedwongen rechtstaan.

  • Billy Valcke

    Goed idee als een apparte wagon meerijdt enkel vr fietsen.ook wat langer wachten in de stations.

  • ingrit seghers

    Vandaag de stations Cambron Casteau en Brugelette gezien. Kan iemand mij zeggen hoe ik daar een fietscoupon kan bemachtigen ?