Fientje Moerman stapt uit de politiek

BELGA
Open Vld-politica Fientje Moerman zal na de verkiezingen op 25 mei niet meer in het parlement zetelen. Ze staat niet meer op de lijst. Dat meldt De Tijd.

Moerman vroeg naar de tweede plaats op de Vlaamse lijst, maar kreeg die niet van haar partij. In Oost-Vlaanderen trekt Gentse schepen Matthias De Clercq de lijst voor Vlaanderen, gevolgd door Freya Saeys, Jean-Jacques De Gucht en Marnic De Meulemeester. Ex-fractieleider in het Vlaams Parlement Sas Van Rouveroij is eerste opvolger op diezelfde Vlaamse lijst.

Federaal trekt Alexander De Croo, gevolgd door Carina van Cauter en Egbert Lachaert.

Moerman was in 2003 en 2004 federaal minister in de regering-Verhofstadt II, bevoegd voor economie, energie, buitenlandse handel en wetenschapsbeleid. Daarna werd ze Vlaams minister van economie, ondernemen, innovatie, wetenschap en buitenlands beleid. In 2007 nam ze ontslag, waarna ze opgevolgd werd door Patricia Ceysens.

In december vorig jaar kwam Moerman nog in het nieuws met een scherp opiniestuk, waarin ze opriep om politici niet "als aangeschoten wild" te behandelen. "We verwachten van jullie niets, tenzij een klein beetje respect voor ons werk", zei ze toen.