Fictiereeks met Tom Waes onder vuur: drugsbaron van Wesenbeeck wil televisieserie tegenhouden

Tom Waes speelt een undercoveragent in de nieuwe Eén-reeks 'Undercover'
belga Tom Waes speelt een undercoveragent in de nieuwe Eén-reeks 'Undercover'
In een nieuwe reeks op Eén zal Tom Waes een Belgische undercoveragent vertolken die samen met een Nederlandse collega infiltreert in het drugsmilieu. De drugsbaron die als inspiratie diende, Janus van Wesenbeeck, zou volgens het weekblad Humo niet te spreken zijn over de reeks en hij zou aan zijn advocaat hebben gevraagd om de reeks tegen te houden. De VRT werd nog niet gecontacteerd.

"Als zijn advocaat ons contacteert, zullen we hem duidelijk maken dat het om een fictief verhaal gaat", zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. In de reeks zal het personage van Tom Waes samen met een Nederlandse collega infiltreren in het drugsmilieu aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Het verhaal van de fictiereeks 'Undercover' is licht gebaseerd op de Nederlandse drugsbaron Janus van Wesenbeeck, die in 2011 door een rechtbank in Hasselt veroordeeld werd tot tien jaar cel, en in 2012 tot zes jaar cel. In 2015 kwam hij vervroegd vrij, op voorwaarde dat hij België verliet.

Het weekblad Humo berichtte eerder dat van Wesenbeecks advocaat Luc Delbrouck de reeks wil tegenhouden. "Ik heb een brief klaar voor de producent van de reeks, waarin ik een aantal vragen heb geformuleerd. Als daar geen bevredigend antwoord op komt, zullen wij stappen ondernemen om de uitzending te verhinderen", zei hij aan Humo. "Men kan niet zomaar een biografie maken van iemand zonder die daar zelfs maar over aan te spreken."

Men kan niet zomaar een biografie maken van iemand zonder die daar zelfs maar over aan te spreken.

Advocaat Luc Delbrouck

Niet autobiografisch

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem benadrukt dat de reeks allesbehalve een biografie van van Wesenbeeck is. "We zijn op zoek gegaan naar een case, en baseerden ons op een aantal gekende feiten waarrond we een verhaal hebben geschreven over undercoveragenten. Er zijn dus een aantal herkenningspunten, maar verder is het helemaal niet biografisch."

Van Goethem zegt dat de VRT voorlopig nog niet gecontacteerd werd door advocaat Luc Delbrouck. "Als we officieel gecontacteerd worden door van Wesenbeecks raadsman, zullen we de dialoog aangaan. Ik denk dat we hem er dan van zullen kunnen overtuigen dat het om een fictief verhaal gaat." De opnames gaan intussen gewoon verder.

Ik denk dat we hem er van zullen kunnen overtuigen dat het om een fictief verhaal gaat

VRT-woordvoerder Hans Van Goethem