Fiasco met ultraorthodoxe jood blijft niet ongestraft: CD&V zakt naar 2 procent in Antwerpse peiling

Het fiasco met de joods-orthodoxe kandidaat Aron Berger tast het vertrouwen van de Antwerpenaar in CD&V zwaar aan. In een peiling van Het Laatste Nieuws die gisteren en vandaag werd uitgevoerd bij 800 Antwerpenaren strandt de partij van Kris Peeters op amper 2 procent. 67 procent van de ondervraagden zegt dat dit hun beeld van CD&V heeft verslechterd.

Het gaat uiteraard om een momentopname, maar als het vandaag gemeenteraadsverkiezingen zouden zijn in Antwerpen zou 35 procent van de ondervraagde Antwerpenaren op N-VA stemmen. Daarmee blijft de partij ruim de grootste, en blijft ze licht onder haar verkiezingsresultaat in 2012 (37,7 procent). Groen is de tweede partij met 16 procent, gevolgd door sp.a (10 procent), PVDA en Vlaams Belang (beiden 8 procent), Open Vld (7 procent) en ... CD&V (2 procent).

De partij, die bij vorige gemeenteraadsverkiezingen nog opkwam in kartel met sp.a, betaalt dus een zware (voorlopig fictieve) prijs voor het gestuntel van de laatste dagen. Al was natuurlijk ook de timing van deze peiling niet ideaal: 1 tot 2 dagen nadat Berger zich terugtrok als kandidaat. 39 procent van de ondervraagden geeft aan dat de 'joodse kwestie' hun beeld over CD&V zwaar heeft gekelderd. 28 procent zegt dat hun beeld over de partij licht verslechterd is. 27 procent blijft gewoon hetzelfde denken als voorheen.

Deze representatieve peiling werd online afgenomen door onderzoeksbureau iVox bij 800 inwoners van de stad Antwerpen en deelgemeenten. De bevraging begon gisterenmiddag en liep tot deze middag. De resultaten zijn voor 96 procent betrouwbaar en hebben een foutenmarge van 4 procent. Deze data zijn representatief gewogen met quota van geslacht, leeftijd, opleiding, district en politieke keuze voorgaande verkiezingen.

Lees morgen meer over deze verrassende peiling in onze krant.

Photo News/HLN397 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Luc Scheepers

  Tja Kris, iedereen komt aan de beurt. Hoe hoger de sokkel, hoe zwaarder de val. Troost U, voor jullie zijn er genoeg vangnetten. Voor Jan Modaal zijn er, zo goed als, geen vangnetten en dan zijn de mazen nog veel, echt veel groter.

 • Jozef Van Schuerbeeck

  Vandaag al gelezen. Meneerke Peeters heeft nogmaals gezegd dat de ARCO kwestie dringend moet opgelost worden. Die had allang opgelost geweest indien de dieven het gestolen geld hadden terug gegeven. Een tsjeef krijgt graag maar als het op betalen aankomt geeft hij niet thuis.

 • Patrick Kelchtermans

  Ik heb het al eerder gezegd, het kan niet anders of die Kris Peeters is een infiltrant. Een mannetje geplaatst door een andere partij om de CD&V van binnenuit kapot te maken. En hij boekt resultaat!

 • walter verkest

  Altijd geweten dat die pretentie gast zijn eigen ruiten zou in smijten .

 • Kalo Anders

  Dat is toch de beste mop van het jaar ... in welke bochten een partij toch moet draaien om toch wat stemmen te halen. Zelfs al stemmen er 50.000 meer op de CD&V, dan haal je het nog niet van de NVA. Geef het toch toe: CD&V is op zijn retour. Je mag blij zijn dat er niet teveel alternatief is, Vlaams Belang heeft nog steeds een door PS georchestreerd cordon, en van Groen moet je niet teveel verwachten. Wat blijft er dan nog over ? Iedereen stemmen op VLD ?