Fiasco in sociale woningbouw: scheurend beton, lekkende daken en miljoenen euro kosten

Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat.
Jan De Meuleneir - Photo News Appartementsblok van de Gentse sociale huisvestingsmaatschappij in de Nadine Crappéstraat.
Er staan in Vlaanderen gloednieuwe sociale woningen waar nú al gerenoveerd moet worden. Dat blijkt uit onderzoek van uw krant. In gebouwen van amper enkele jaren oud scheurt het beton, lekt het dak en komen tegels zomaar los. De aannemers gingen bovendien failliet en dat zorgt voor een vloedgolf aan kosten. De factuur van het fiasco loopt in de miljoenen. Vlaams Minister van Wonen Homans reageert verrast: "Ik weet van niks."

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen zijn de voorbije jaren sociale appartementen en woningen gebouwd waarvan de kwaliteit te wensen overlaat. Parkings kunnen niet gebruikt worden omdat er water in staat, daken lekken, tegels komen los, beton begint na enkele jaren al te scheuren en ramen verzakken. Verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen en OCMW's verspreid over gans Vlaanderen bevestigen de problemen. Ze wijzen naar de aannemers als grote schuldige. Het gaat om twee bouwbedrijven die in 2016 en 2017 failliet gingen. Dat zorgde voor enorme paniek bij de huisvestingsmaatschappijen, want zij zagen meer dan dertig werven stilvallen én ontdekten gebreken aan de afgewerkte gebouwen die ze nu zelf moeten herstellen. Bij de heropstart van de werven rekenden nieuwe aannemers bovendien stevig door.

Vlaams Minister van Wonen Liesbeth Homans valt uit de lucht als we haar confronteren met het fiasco in haar sector. "Dit is mij nooit gemeld geweest." Nochtans is de schade aanzienlijk. Uw krant tekende verschillende verbazingwekkende anekdotes op, kon de financiële put voor Vlaanderen in kaart brengen en ontdekte dat het mogelijk om slechts het topje van de ijsberg gaat.

Lees in ons exclusieve dossier hoe dit fiasco van iederéén een verliezer heeft gemaakt: van belastingbetalers over huisvestingmaatschappijen tot sociale huurders en mensen op wachtlijsten.

OPROEP: Heeft u ervaring met gelijkaardige fiasco's in sociale woningbouw? Deel uw verhaal via jeroen.bossaert@persgroep.be

Vochtproblemen de de nagelnieuwe kelder.
Jan De Meuleneir - Photo News Vochtproblemen de de nagelnieuwe kelder.
Ook de plafonds
Jan De Meuleneir - Photo News Ook de plafonds349 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fred degret

  overal werken er polen etc , die wel werken maar geen opleiding gehad hebben om professioneel werk te leveren..goedkoop..maar

 • jean paul Leyman

  En de architecten en ingenieurs zijn toch ook medeverantwoordelijke ????

 • Tom Faes

  Bij ons in Antwerpen gebeuren de aanbestedingen altijd zeer vlug met niet te veel vragen .( wij zijn toch vrienden hé) Het moet snel gaan zodat niet teveel mensen er zich mee kunnen bemoeien en controles? Totaal onbestaand .De Rob Envelop die weet daar over mee praten.

 • nand nuyts

  S.pa in Gent heeft jaren geleden de bouw aanvraag goedgekeurd, nu mag NVA de problemen oplossen

 • RENE LENAERTS

  Iemand uit mijn omgeving bouwt een duur houtskelethuis zonder "openbare" aanbesteding. Hij moet alles drie keer controleren, want de bouwsector lijkt bevolkt met randdebielen die geen plan kunnen lezen, niet kunnen afspreken of coördineren en elkaar soms tegenwerken. Het lijkt zelfs dat enkel de kneuzen voor architect studeren.