Felle regen zet straten blank en kelders onder water

UNKNOWN

Het onweer en de hevige regenval van gisteravond hebben in verschillende delen van het land voor wateroverlast gezorgd. 's Avonds werden vooral delen van Limburg en Wallonië getroffen, vannacht kwam ook het zuiden van de provincie Antwerpen aan de beurt.

Antwerpen
In de zuidrand van de provincie Antwerpen liepen in de gemeenten Boom, Niel, Schelle en Hemiksem tientallen kelders onder water en stonden er een aantal straten blank. Er was geen sprake van stormschade zoals blikseminslagen en dergelijke. De twee kritieke punten lagen in Schelle en in Boom. In de omgeving van de kerk van Schelle stond het water op sommige plaatsten tot op kniehoogte en was de brandweer tot vier uur 's morgens bezig met pompen. In Boom werd vooral het industrieterrein rond de brandweerkazerne getroffen. Alle omliggende straten stonden blank, waardoor het voor de brandweer moeilijk was om uit te rukken. Tot negen uur was het korps van Boom nog bezig met pompen. Rond de middag zouden de meeste problemen voorbij zijn, maar er wordt meer regen verwacht, dus de brandweer blijft waakzaam.

Limburg
De brandweer van Tongeren is gisteravond volop bezig geweest met het leegpompen van ondergelopen kelders in Kerniel, Borgloon en Vechmaal (Heers) in Zuid-Limburg. In Lauw (Tongeren) was de rivier de Jeker buiten haar oevers getreden. Het probleem door de hevige regen was vooral dat de riolering het water terugstootte. In Borgloon werden riooldeksels weggespoeld. Op de Oorsprongstraat in Borgloon sloeg de bliksem in op een woning, maar de schade bleef beperkt. Door een blikseminslag op de Hoevenstraat in Overpelt brandde een tuinhuisje volledig uit. De brandweer van Lommel bluste de brand.

Wallonië
In Wallonië stonden verschillende straten in de gemeente Modave blank, net als de RN641 en een deel van Comblain-au-Pont. De RN63 was amper bruikbaar door de grote stroom water, meldt de politiezone Condroz. Bijna overal in Condroz en Haspengouw deden zich modderstromen voor. Ook de brandweerkazerne van Hamoir kreeg veel oproepen binnen. In sommige straten van Comblain-au Pont en Comblain-Fairon stond het water bijna een meter hoog. Ook de brandweer van Waremme was onafgebroken in de weer. In hun interventiezone was een muur ingestort in de gemeente Hodeige (Remicourt). Tal van wegen stonden compleet blank, waardoor het verkeer op sommige plaatsen niet meer door kon. Een huis in Strée, in de gemeente Modave, werd getroffen door de bliksem, maar er was weinig schade. (belga/sam)