Fehriye Erdal naar correctionele voor drievoudige moord

Kos
De Brugse raadkamer heeft Fehriye Erdal (39) naar de correctionele rechtbank verwezen voor haar betrokkenheid bij een drievoudige moord in Turkije in 1996. De verdediging wilde een verwijzing naar het hof van assisen en kan nog in beroep gaan.

In januari 1996 werden in Istanboel zakenman Ozdemir Sabançi, zijn secretaresse en Haluk Gorgün, directeur-generaal van Toyota Turkije, om het leven gebracht. Op dat moment werkte Fehriye Erdal als koffiedame in het bedrijf van Gorgün. De militante van de extreemlinkse beweging DHKP-C zou de huurmoordenaars binnengelaten hebben en bovendien het brein zijn achter de drievoudige moord.

Na haar vlucht naar België werd Erdal in 1999 in Duinbergen opgepakt voor onder andere bendevorming en verboden wapenbezit. Ondanks toezicht van de Staatsveiligheid wist de verdachte in 2006 te ontkomen. Uiteindelijk kreeg Erdal twee jaar met uitstel voor inbreuken op de wapenwet. Het proces over de moorden in Istanboel moest volgens het federaal parket in Turkije gevoerd worden, maar het Hof van Cassatie oordeelde dat België wel degelijk bevoegd is in deze zaak.

Beroep

De verdediging vroeg de verwijzing naar het hof van assisen omdat het volgens meester Paul Bekaert om een politiek misdrijf gaat. De raadkamer volgt echter het standpunt van het federaal parket. De verdediging kan nog beroep aantekenen bij de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling.

Opvallend genoeg is begin april in Istanboel het proces gestart tegen een andere verdachte in hetzelfde dossier. Ismail Akkol was na de feiten 20 jaar op de vlucht. Een derde verdachte werd kort na de feiten vermoord in een Turkse gevangenis. Het proces tegen Akkol wordt op 22 juni voortgezet.