Federale wegpolitie neemt zaak van wegpiraat E314 op

De BMW steekt langs rechts voorbij. De datum in de dashboardcamera is verkeerd ingesteld.
Facebook De BMW steekt langs rechts voorbij. De datum in de dashboardcamera is verkeerd ingesteld.
Een filmpje van een wegpiraat op de E314 wordt druk gedeeld op Facebook. De beelden zijn gemaakt met een dashboardcamera en dateren van 31 december. Op Twitter laat de Antwerpse wegpolitie weten dat de zaak onderzocht zal worden. Volgens verschillende getuigen zou de dader zelfs al geklist zijn. Vanuit juridische hoek komen er evenwel bedenkingen bij de manier waarop het verhaal de wereld in gestuurd werd.

In de tekst bij de video die hij op YouTube postte, schrijft bestuurder Chris Verhaegen dat hij met zijn bestelwagen op de E314 tussen Aarschot en Scherpenheuvel in Vlaams-Brabant aan het rijden was. Hij steekt een vrachtwagen voorbij en gaat meteen terug naar het rechterbaanvak. 

Voor een wegpiraat in een BMW gaat dat blijkbaar niet snel genoeg. Hij steekt Verhaegen langs rechts voorbij. Verhaegen in zijn bestelwagen, laat daarop zijn lichten flikkeren. Dat gebaar wordt door de BMW-bestuurder allerminst op prijs gesteld. Hij remt af en besluit om de bestuurder van de bestelwagen een lesje te leren.

Tot vier maal toe gaat de BMW-bestuurder bruusk in de remmen. Het mag een klein wonder heten dat het hierbij niet tot een aanrijding is gekomen. De nummerplaat van de BMW-bestuurder is duidelijk leesbaar in het filmpje. De beelden zijn al bijna 4.000 keer gedeeld, en de Antwerpse wegpolitie gaf te kennen de zaak te onderzoeken.

"We vragen om meer privacy, maar we veroordelen graag"
"Eind goed, al goed", denkt u dan misschien, maar zo eenvoudig ligt de zaak niet. Dat Verhaegen de nummerplaat van de roekeloze BMW duidelijk in beeld bracht, werpt vraagtekens op rond internetprivacy, argumenteert Matthias Dobbelaere, partner bij deJuristen, in een opiniestuk. "Aan de ene kant roepen we met z'n allen om meer privacy, betere bescherming, 'het recht om vergeten te worden'", schrijft hij. "Aan de andere kant blijven we er maar genoegen in scheppen om met zijn allen te veroordelen, te oordelen zonder het volledige verhaal te kennen."

Dobbelaere meent dat er door de video online te plaatsen mogelijk een inbreuk gebeurde op de privacywet omdat de BMW-bestuurder identificeerbaar is aan de hand van zijn nummerplaat), en dat de 'dader' (die op sociale media met naam en toenaam wordt genoemd) zowel morele als economische reputatieschade oploopt door 'een dergelijke publieke lynchpartij'.

"Enkelen zullen deze evolutie van 'filmpjes-plaatsen' uitroepen als een overwinning van de massa", besluit Dobbelaere. Het is eerder een overwinning van de dwaasheid, gevolgd door een klacht van een moegetergde BMW-rijder die zijn naam en zaak gebroken ziet."

De wegpiraat remt bruusk, waarop zijn achterligger in allerijl moet uitwijken. De BMW-bestuurder doet dit in totaal vier keer.
Facebook De wegpiraat remt bruusk, waarop zijn achterligger in allerijl moet uitwijken. De BMW-bestuurder doet dit in totaal vier keer.