Federale regering legt laatste hand aan 'noodwetgeving' om brexit op te vangen

De federale regering boog zich vanochtend over de situatie voor de Belgische bedrijven na het wegstemmen van de brexitdeal gisteren.
Photo News De federale regering boog zich vanochtend over de situatie voor de Belgische bedrijven na het wegstemmen van de brexitdeal gisteren.
De belangrijkste ministers van de federale regering leggen de laatste hand aan de nodige wetteksten die ons land moeten voorbereiden op een brexit zonder akkoord, en leggen die vrijdag een eerste keer voor aan de ministerraad. Dat heeft premier Charles Michel aangekondigd na afloop van het kernkabinet. 

Concreet gaat het om maatregelen voor onder meer de douane, het voedselagentschap FAVV en de departementen economie, werk en sociale zekerheid. Die zullen de meeste gevolgen ondervinden als het Verenigd Koninkrijk eind maart zonder deal uit de Europese Unie tuimelt, klonk het.

Bij de douanediensten komen er alvast nog eens 245 werknemers bij, kondigde bevoegd minister Alexander De Croo (Open Vld) aan. Vorig jaar is beslist om 141 extra douaniers aan te werven, waarvan er 80 al in dienst zijn en een 70-tal de komende weken in dienst treedt. In totaal gaat het dus om een uitbreiding van 386 mensen. “Dat is nodig, want we gaan ervan uit dat het volume aan douanedocumenten met meer dan 40 procent zal stijgen, bijvoorbeeld op het vlak van uitvoer”, aldus De Croo.

Burgerrechten

Minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken, Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) buigt zich dan weer over de rechten van Belgische burgers in Groot-Brittannië en vice versa. Binnen de kern is afgesproken dat de rechten van Britse inwoners op vlak van sociale zekerheid, verblijf en geneeskundige verzorging gewaarborgd blijven, maar enkel als het Verenigd Koninkrijk hetzelfde doet voor Belgische onderdanen daar.

Minister van Werk en Economie Kris Peeters roept volgende week dinsdag opnieuw de High Level Brexit-groep samen, met alle belangrijke industriële en economische spelers, om de nieuwe situatie te bespreken. “We zullen alles in het werk stellen om die ‘no deal’-brexit aan te kunnen en zullen dat verder bespreken met het parlement, dat middelen kan vrijmaken. We pakken de zaken aan”, maakt hij zich sterk. De minister wil ook bekijken hoe de Belgen die in het Verenigd Koninkrijk werken en de Britse werknemers hier meer zekerheid kunnen krijgen.

Tot slot is ook minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) nauw betrokken bij de brexitvoorbereidingen. Hij wil het aantal inspecteurs bij het federaal voedselagentschap FAVV opdrijven met minimum 115, zei hij. “We zullen dat nog verder verfijnen in de komende dagen”. Tegelijkertijd zal het FAVV ook een callcenter organiseren om op vragen van bedrijven te kunnen antwoorden.

Vrijdag voor het eerst besproken

De voorbereidende wetteksten zijn af of bijna af, en worden vrijdag voor het eerst voorgelegd aan de hele ministerraad. Bedoeling is om ze te bespreken, zo snel mogelijk te finaliseren en dan in de volgende weken nog voor de Raad van State en het parlement te brengen.

De premier zal het parlement ook vragen om extra middelen vrij te maken voor de brexitmaatregelen. Omdat de regering in lopende zaken is, wordt nu gewerkt met voorlopige twaalfden. Maar middelen om de gevolgen van de brexit op te vangen, zitten daar niet in.

Tegelijkertijd wil de regering ook in Europa aan de kar trekken. Zo is ons land van plan om te lobbyen voor middelen voor de lidstaten en regio’s die het hardst getroffen zouden worden in het geval van een harde brexit, bijvoorbeeld via het Europees Globaliseringsfonds. Het gaat dan om ons land, maar ook onder meer Ierland, Denemerken en Nederland zouden daarvan kunnen profiteren, zei Michel. In het kader van de onderhandelingen over het nieuwe Europese meerjarenbudget wil ons land dan weer ijveren voor het behoud van de douanerechten. Die rechten zijn Europees vastgelegd en gaan ook naar de Europese pot, maar België mag nu 20 procent zelf houden. De Europese Commissie wil dat percentage halveren, maar “vandaag hebben we een bijkomend objectief argument om de douanerechten te behouden”, zei Michel.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Dekker

  Duitsland heeft Helgoland, Denemarken Groenland en de Faroer. Nederland heeft Aruba, Curacao en Sint Maarten. Allemaal Eilanden die geen lid zijn van de EU en toch vrij entree hebben op Europeae markt.. Deze landen kunnen gewoon douanevrij handel blijven drijven met de UK Nederland kennende is dit al geregeld.

 • bob jansens

  de federale regering kan hier weinig aan verhelpen, gewoon omdat België voor deze materie niet langer een soevereine staat is maar volledig afhankelijk van de EU...

 • Guido De hornois

  Zoals steeds wordt er in België zowel federaal als in de Gewesten nog steeds gedebatteerd over de Brexit terwijl in landen zoals Nederland het huiswerk al gedaan is. Waarom moet hier steeds eindeloos gediscussieerd worden terwijl men antwoorden en maatregelen verwacht van die regeringen.

 • Georges Vande Velde

  Voor dit “onnozel” Brexit geval kunnen er vlug wetten uitgevonden of aangepast worden. Voor andere zaken die vooral de bevolking aanbelangen duurt het soms jaren vooraleer er een nieuwe wet of aanpassing goedgekeurd wordt ! Begrijpe wie kan .

 • Hilde Eykens

  Ze kunnen toch terug vallen op de texten van voor ze bij de EU waren? Of gaan ze er weer vanalles rondbreien om de burgers nog wat af te troggelen.