Federale regering draagt toch 100 miljoen euro bij aan VN-klimaatfonds

Alexander De Croo bevestigde dat het wel degelijk om 100 miljoen euro gaat. Geen 80 miljoen dus.
Photo News Alexander De Croo bevestigde dat het wel degelijk om 100 miljoen euro gaat. Geen 80 miljoen dus.
België zal dan toch 100 miljoen euro bijdragen aan het Green Climate Fund van de Verenigde Naties. Dat heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vandaag aangekondigd in de Kamer. Hij deed dat in de marge van het debat over een resolutie met de prioriteiten die ons land zal verdedigen op de komende klimaatconferentie in Madrid.

In september kondigde toenmalig premier Charles Michel op de klimaattop van de VN in New York aan dat hij de Belgische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatverandering wenste te verdubbelen. De Kamer keurde ook een resolutie in die zin goed.

Intussen was echter twijfel gerezen over het precieze bedrag. De voorbije vijf jaar droeg de Belgische federale overheid vijftig miljoen euro bij aan het Klimaatfonds. Volgens minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) gaat het om veertig miljoen euro pure bijdrage en nog eens tien miljoen euro in de vorm van een lening. De verdubbeling had volgens haar dus enkel betrekking op de veertig miljoen euro pure bijdrage.

Minister De Croo preciseerde echter dat de verdubbeling toch op de 50 miljoen euro slaat. De bijdrage zal dus 100 miljoen euro bedragen en niet 80 miljoen euro. De minister kreeg daarvoor een dankwoord van Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen). Zij had tijdens de bespreking van de resolutie over de klimaatconferentie op de bijdrage gewezen.

Klimaatneutraal Europa in 2050
De resolutie zal vanavond overigens brede steun krijgen in de Kamer. De klemtoon ligt op de urgentie, maar de maatregelen moeten ook "sociaal billijk" zijn en onderschreven worden door de bevolking. 

Op Europees niveau moet gepleit worden voor het belang van klimaatinvesteringen en een ambitieuze 'Green Deal'. De tekst mikt op een klimaatneutraal Europa in 2050. Er moet een debat komen over een kerosinetaks voor vliegtuigen en een herinvoering van nachttreinen.
56 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Louisa D'hoedt

  Wanneer iedereen elektrisch rijdt dan zijn er dus miljarden minder inkomsten voor de regering,wat gaat men dan doen?De elektriciteit zwaarder belasten? Dus ook deze die gebruikt wordt in de woning? Dit wordt dan onbetaalbaar voor ons.

 • albert stroobandt

  Krijg ik ook geld ik ben in pensioen heb gene eindejaarsuitkering en eco - maaltijdcheques of beter voor al de gepensioneerden. Albert Stroobandt

 • GERY VANDEWALLE

  Geld toveren...ik zou dat ook graag kunnen!!gery vandewalle

 • Patrick Goebel

  België is toch rijk genoeg...

 • Polutnik Ronald

  De politici heeft geen last van duurdere brandstofleveranciers , ook geen last dat alles duurder word . Hun lonen worden stilzwijgend aangepast , en hebben geld genoeg om zonder zorgen alles te betalen..