Federale politie waarschuwt voor valse medicijnen en andere middelen tegen het coronavirus, pogingen tot phishing nemen toe

photo_news
Criminelen proberen goedgelovige burgers op te lichten met valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen die zogezegd het coronavirus kunnen verhelpen of verlichten. Dat meldt de federale politie, die burgers voor die oplichtingspogingen waarschuwt. 

"Door de huidige coronacrisis zitten heel wat burgers met bezorgdheden of een gevoel van angst", zegt de federale politie. "Criminelen trachten bovendien opzettelijk onrust te zaaien rond het coronavirus in ons land om consumenten online op te lichten.”

“Malafide websites verkopen bijvoorbeeld valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en supplementen. Ze beweren dat deze producten en geneesmiddelen het virus kunnen verhelpen of minstens verlichten.” Het gaat onder meer om mondmaskers, niet-toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen en essentiële oliën, waarvan de aanbieders beloven dat ze bescherming bieden tegen het coronavirus of het zelfs genezen.

Schadelijk

"De werking van deze producten is vaak niet of nog niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten", gaat de federale politie verder. "We roepen iedereen op om voorzichtig te zijn en medische producten enkel te kopen via een internetapotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Je vindt de lijst van erkende online apotheken op hun website.”

Je moet zeer goed opletten met de e-mails die je krijgt

Europol-topvrouw Catherine De Bolle

Eerder waarschuwde ook Europol-topvrouw Catherine De Bolle voor het verontrustende fenomeen van nagemaakte medicijnen, dat nu recent in de lift zit door de coronacrisis. Zij sprak concreet over bijvoorbeeld koortswerende middelen zoals paracetamol die dan vals blijken te zijn. “Een ander aspect is dat criminelen via e-mail producten te koop aanbieden, maar in werkelijkheid uit zijn op je privédata. Je moet zeer goed opletten met de e-mails die je krijgt”, waarschuwde ze in Knack. 

Sterke stijging valse berichten

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) waarschuwt maandag zelfs voor een sterke stijging in valse berichten rond het coronavirus die online en via sms worden verspreid. Het CCB heeft sinds 13 februari zo 4.811 meldingen ontvangen.

De valse berichten gaan over het aankopen van mondmaskers, ontsmettingsmiddelen en andere producten. De berichten leiden ook naar valse informatiesites of vervalste collectes, zogezegd bedoeld voor slachtoffers van het virus. De berichten zijn echter bedoeld om persoonlijke informatie of bankgegevens te verkrijgen, of om een computer te besmetten.

(Lees verder onder de foto)

Het it-veiligheidsbedrijf Check Point telt dan weer 93 kwaadaardige websites met betrekking tot COVID-19 en meer dan 2.200 verdachte websites.
iStock Het it-veiligheidsbedrijf Check Point telt dan weer 93 kwaadaardige websites met betrekking tot COVID-19 en meer dan 2.200 verdachte websites.

Kwaadaardige websites

Het it-veiligheidsbedrijf Check Point telt dan weer 93 kwaadaardige websites met betrekking tot COVID-19 en meer dan 2.200 verdachte websites. Dat is bijna één website op de zeven, in verhouding tot de 16.000 websites die sinds januari zijn geregistreerd en verband houden met het virus. Het CCB roept op waakzaam te blijven en na te denken vooraleer op een bijlage of een link te klikken, ook in een sms. Ook raadt het CCB af om maskers aan te kopen op verdachte websites.

Wie een poging tot phishing wil melden, kan dat op suspect@safeonweb.be. 

Populair

Een recente studie van Het Europees Agentschap voor Intellectuele Eigendommen (EUIPO) en de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont aan dat geneesmiddelen op de tiende plaats staan in de lijst van meest populaire nagemaakte producten, met een totale waarde van 4,4 miljard dollar, aldus nog de federale politie.

Er circuleren ook namaaktestkits voor het nieuwe coronavirus. Dit pakketje werd in beslag genomen in de Verenigde Staten, het kwam uit het Verenigd Koninkrijk.
AP Er circuleren ook namaaktestkits voor het nieuwe coronavirus. Dit pakketje werd in beslag genomen in de Verenigde Staten, het kwam uit het Verenigd Koninkrijk.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Boutsen

    Misschien ook eens waarschuwen voor firma's die levensnoodzakelijke mondmaskers beloven, de overheid laten betalen en dan niets leveren! Wel de juiste politieke kaart hebben!