Federale politie nam in 2018 recordbedrag van 14 miljard euro misdaadgeld in beslag

De meeste inbeslagnames gebeurden in het drugsmilieu.
Federale politie De meeste inbeslagnames gebeurden in het drugsmilieu.
In 2017 nam de politie 644 miljoen euro misdaadgeld in beslag. Eén gigantisch fraudedossier, goed voor 13 miljard euro, stuwde de opbrengsten van de strijd tegen de misdaad in 2018 naar een record van 14 miljard euro. De meeste inbeslagnames gebeurden in het drugsmilieu. Dat schrijft De Zondag en het nieuws wordt bevestigd door de federale gerechtelijke politie..

Politiewoordvoerster Sarah Frederickx is duidelijk: "Misdaad mag niet lonen, dus moeten we de misdaadbendes treffen waar het pijn doet: in hun portefeuille." 

De recordsom van 14 miljard wordt grotendeels bepaald door het succes in één fraudedossier, goed voor 13 miljard euro. Die zaak moet nog voor de rechter komen. Daarnaast werd ook het drugsmilieu zwaar getroffen. Samen met terreur en mensenhandel blijft de strijd tegen drugs een van de prioriteiten van de federale politie. Zo'n 11 procent van de volledige onderzoekscapaciteit ging vorig jaar naar de bestrijding van drugshandel en -trafiek.

Overigens is volgens Marc Vancoillie van de Centrale Dienst voor Drugs de drugsproblematiek nog nooit zo groot geweest in België, maar hij hoort hetzelfde verhaal van collega's uit andere landen. "Het probleem met die criminele drugsnetwerken is dat er voor elke verdachte die we oppakken, meteen een nieuwe klaarstaat. Ze zijn verblind door het geld."

Arrestaties

De federale gerechtelijke politie telde in 2018 ook 3.407 arrestaties voor zware criminaliteit - gemiddeld 9,3 per dag. In 2017 waren dat er in totaal nog 2.907. Er werden voorts 1.006 cannabisplantages ontmanteld. Daarbij werden meer dan 250.000 planten vernietigd. In de plantages werden ook 1,3 ton marihuana, meer dan 600.000 euro en 21 wapens aangetroffen.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Pieter De Crem (CD&V) fungeert de strategische ligging van ons land met zijn internationale havens “als aantrekkingspool voor vele vormen van grensoverschrijdende criminaliteit”.
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frans Meyer

  Fungeert de strategische ligging van ons land met zijn internationale havens “als aantrekkingspool voor vele vormen van grensoverschrijdende criminaliteit........ Neen, de haven van Antwerpen is zo lek als een zeef en er is bijna geen controle op binnenkomende containers omdat ze niet willen dat de afhandeling vertraging oploopt. In Rotterdam is daarentegen wel veel controle en daarom is Antwerpen puur de draaischijf geworden waar zowel criminelen, advocaten en andere figuren rijk van worden.

 • Marc Statham

  En hoeveel X procent zou er in de zakken al beland zijn ?

 • Wilfried Vanden Berg

  Dat geld gaat zeker naar die politieke profiteurs hun zeer riante opstap vergoedingen . Sommige tot zelfs meer dan 400 000 euro ( om jaren hun broek te verslijten en niks te realiseren ). Dat geld gaat nooit naar de burger. Zij krijgen niks. Die graaiers daarentegen gaan met de grote glimlach aan de kassa passeren.

 • Sebastian Peeters

  Op papier toch, de realiteit is dat iedereen met een grote boete zich niet solvabel laat verklaren en voor de rest van zijn leven van een uitkering leeft en in de criminaliteit land om extra's te verdienen. Bij een legale job wordt toch alles terug in beslag genomen. Een betere titel zou zijn: van de 14 miljard misdaadgeld, wordt nog een 10 procent effectief geïnd.

 • Emile De Smedt

  Zich niet blindstaren op bom geld.Mooi meegenomen als het dienen kan voor speurwek en materiaal.Belangrijker het aantal arrestaties.Daar valt over na te denken.Verdwijnen daders met de noorderzon na of gaan ze echt in de gevangenis.Het aantal gearresteerden zullen wel hun mannetjes hebben die ontglippen aan dienrERS;