Federale politie moet gezichtsherkenning op Zaventem stopzetten: “Project is in strijd met wet”

Belga
De federale politie moet haar project met automatische gezichtsherkenning op de luchthaven van Zaventem stopzetten. Dat wordt bevestigd door het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC).

De commissaris-generaal van de federale politie, Marc De Mesmaeker, kondigde in juli in weekblad Knack aan dat er camera's voor automatische gezichtsherkenning zouden ingezet worden op de luchthaven. Daarvoor was volgens hem geen wetswijziging nodig.

Het Controleorgaan op de Politionele Informatie (COC) zag dat anders en opende een onderzoek. Intussen heeft het COC het bevel gegeven om het project voorlopig stop te zetten. "En de federale politie heeft bevestigd dat dit gebeurd is", zegt Frank Schuermans, lid-raadsheer bij het COC. Het COC stelde vast dat het project in strijd is met de wet op het politieambt en de gegevensbeschermingswet. "Cameratoezicht blijft mogelijk, gezichtsherkenning niet", zegt Schuermans.

Wetgevende ingreep nodig

Tegenover De Standaard verklaarde de federale politie al dat het zich samen met de betrokken partners beraadt over het advies van het COC. Wel blijft de politie van plan om gezichtsherkenning in te zetten, klinkt het.
Volgens Schuermans zal in elk geval eerst werk moeten gemaakt worden van een 'Data Protection Impact Assessmeent' of DPIA, waarin nagegaan wordt of de maatregel in overeenstemming is met het gegevensbeschermingsrecht. Dat is nog niet gebeurd, hoewel het wettelijk verplicht is. "Maar als ze het willen uitrollen zoals ze van plan waren, dan is dat op dit moment problematisch. Er zal wetgevend moeten ingegrepen worden", zegt Schuermans.

Het is met name wettelijk niet toegelaten om een technische databank aan te leggen voor de opslag van biometrische gegevens van reizigers, ook al gebeurt dit maar een fractie van een seconde. Volgens de wet kan zo'n databank enkel voor de opslag van ANPR-gegevens, de gegevens van automatische nummerplaatherkenning.
26 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franky Puystjens

  Mensen die simpelweg redeneren "Ik heb niets te verbergen", vergissen zich. Wanneer we niet uiterst voorzichtig zijn met deze materie, belanden we vroeg of laat in Chinese toestanden, waar de controle totààl aan het worden is, en een repressie wordt geïnstalleerd op élk gedrag, hoe minimaal ook, dat afwijkt van hetgeen door de overheid als "sociaal wenselijk" wordt geacht...!

 • GERARD DE PELECIJN

  Het doel is om slachtoffers te kunnen beschermen maar dat mag dan weer niet!

 • Rik Connaerdt

  Ik heb niks te verbergen en wil dus niet gefilmd worden.

 • Eddy Van De Velde

  Probeer dat maar te begrijpen.

 • Frans Peeters

  Ik heb daar geen probleem mee, wie wel???