Federale politie gebruikt niet langer FN-wapens: vakbond ruikt communautair reukje

BELGA
De vakbonden reageren met verbijstering op het feit dat de federale politie een order heeft geplaatst voor pistolen bij het Amerikaanse Smith & Wesson, in plaats van bij het Belgische FN. De vakbond vraagt zich ook af of er geen communautair reukje aan het verlies van het contract zit.

De federale politie verkiest de M&P9 van Smith en Wesson, ter vervanging van de Browning GP35. Dat laatste wapen is een product van FN uit Herstal.
 
"FN is een bedrijf dat voor 100 pct in handen is van het Waalse gewest. Dat we deze markt verliezen, roept vragen op", aldus regionaal ACV-Metaal secretaris Gabriel Smal. "Symbolisch is het ook vervelend. Hoe gaan we dit wapen nog verkopen aan buitenlandse ordemachten als we moeten toegeven dat onze eigen politie een ander product verkiest? "
 
Ook bij het ABVV betreurt men het missen van het politiecontract. "Psychologisch valt het zwaar om te zien hoe de politie zich niet uitrust met een lokaal product, zeker als het om een topbedrijf gaat in de sector", aldus ABVV-hoofdafgevaardigde bij FN, Guy François.
 
Bovendien vraagt de vakbondsman zich af of er geen communautair reukje rond het dossier hangt. "We weten dat bestellingen van leger en politie grotendeels in handen zijn van de Nederlandstaligen. Zit er geen bedoeling achter om een Waals bedrijf te schaden? ", vraagt hij zich af.
 
Het bedrijf zelf geeft geen commentaar op het order van de federale politie. Bij FN werken 3.000 mensen, waarvan 1.300 in FN Herstal. (belga/jv)