Federale politie betwist cijfers drugtrafiek

De federale politie heeft sterke twijfels bij de cijfers over de drugtrafiek in België die het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekendmaakte. Volgens de politie gaat het om schattingen die niet op concrete informatie gebaseerd zijn.

Schattingen
Het International Narcotics Control Strategy Report stelt dat elk jaar naar schatting 60 ton cocaïne en 30 ton heroïne in ons land arriveert via de havens en luchthavens. De Belgische federale politie betwijfelt dat sterk. "In het vorige rapport was sprake van 16 ton cocaïne", zegt woordvoerster Els Cleemput. "Nu stellen de experts plots dat het cijfer veel hoger ligt. Ik heb naar Amerika gebeld om te vragen waarop die berekening gebaseerd is, maar het blijkt louter om schattingen te gaan. Er is geen concrete informatie."

Meer koeriers?
Luc De Somere, het hoofd van de Opsporingsdiensten van Douane en Accijnzen, stelde eerder op de dag dat er in 2007 meer koeriers werden onderschept. Ook dat is niet correct volgens de politie. "Er werden vorig jaar 145 koeriers gearresteerd", stelt Cleemput. "Dat zijn er 45 minder dan in 2006. Zelfs wat de concrete cijfers betreft, zijn de Amerikanen slecht geïnformeerd", besluit Cleemput. "Ze stellen dat 73 procent van de drugskoeriers van Afrikaanse afkomst is. In werkelijkheid gaat het om 24 procent." (belga/bf)