Federale overheid dan toch niet in shutdown: “Koning gaat vanavond nog ondertekenen”

BELGA
De federale overheid gaat vannacht dan toch niet in shutdown. Koning Filip zal vanavond nog de noodbegroting ondertekenen die eerder vandaag werd goedgekeurd in de Kamer. Dat heeft minister van Begroting David Clarinval (MR) gezegd in VTM NIEUWS. De federale kredieten worden hierdoor niet geblokkeerd.

Eerder vandaag bleek uit een e-mail die de krant De Tijd kon inkijken dat de overheidsdienst Begroting vanavond om 23.59 uur tijdelijk alle federale kredieten zou blokkeren. Deze zogenoemde shutdown zou duren tot de wet op de voorlopige twaalfden door de koning is getekend, en alle kredieten voor november en december zijn ingeschreven in het boekhoudsysteem van de overheid.

De voorlopige twaalfden is de noodbegroting waar de regering in lopende zaken om de twee maanden over moet stemmen. Vorige week al boog de Kamer zich over de kredieten voor november en december, maar een amendement van PVDA over 400 miljoen euro extra voor de zorgsector, maakte dat de stemming over de begroting werd uitgesteld. Door dat amendement moest de Kamer vandaag uit vakantie terugkeren. Deze namiddag raakte bekend dat de noodbegroting is goedgekeurd.

Normaal gezien was er tijd genoeg om een shutdown te vermijden, maar omdat het morgen een feestdag is, zouden tot na het weekend tijdelijk alle federale kredieten geblokkeerd worden. Er zouden dan even geen transacties kunnen gebeuren die een impact konden hebben op de begroting, zoals het aankopen van goederen.

Maar zover komt het dus niet, verzekert federaal begrotingminister David Clarinval. Hij is de opvolger van Sophie Wilmès, die sinds kort interim-premier is. Volgens Clarinval zal koning Filip de noodbegroting vandaag nog ondertekenen. “Hierdoor wordt de shutdown vermeden en wordt de continuïteit van de Staat verzekerd”, klinkt het in een persbericht.
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raymond van der craen

  Had de effectentaks behouden en die extra uitgave voor de zorg was geen commentaar waard.

 • Denis Stock

  Mag ook wel met die opslag.

 • Joske Zeeuw

  Johan, een goed idee. Maar wie moet die wet stemmen? Ze gaan zichzelf niet in de voet schieten hoor.

 • Luc Verberght

  hou één parlement en er zal veel miserie gespaard zijn minder kosten aan ministers en gebouwen en gemakkelijker te besturen ,voor een klein land hebben we nu veel ministers per inwoners

 • Emi De graeve

  Deze premier neemt een loopje me de verantwoordelijkheid. Hij had geen zinkend schip mogen inruilen vooraleer er en oplossing was.