Federale Ombudsman vraagt stopzetting systematische naaktfouilleringen in gevangenissen

Illustratiebeeld.
ANP Illustratiebeeld.
De federale Ombudsman vraagt de onmiddellijke stopzetting van de systematische naaktfouilleringen in de Belgische gevangenissen. Volgens een rapport van de Ombudsman gebeuren die systematische naaktfouilleringen nog altijd in alle gevangenissen, hoewel ze bij wet verboden zijn.

De federale Ombudsman, Guido Herman, heeft een onderzoeksrapport klaar over naaktfouilleringen in de Belgische gevangenissen. De Ombudsman krijgt daar al jaren klachten over. De systematische naaktfouilleringen worden door de gedetineerden ervaren als een aantasting van de menselijke waardigheid. 

De federale Ombudsman concludeert in zijn rapport dat de systematische naaktfouilleringen nog steeds in alle gevangenissen gebeuren, hoewel ze bij wet verboden zijn. 

In sommige gevangenissen worden de gedetineerden verschillende keren per dag op die manier gefouilleerd. Volgens de Ombudsman maken de gevangenissen ook "niet altijd de afweging of deze fouilleringen echt nodig zijn en ze houden er evenmin rekening mee of het profiel van de gedetineerde een risico inhoudt of niet".

Volgens de Ombudsman gebeuren veel naaktfouilleringen zonder voorafgaande toestemming en zouden ook veel fouilleringen "vermeden kunnen worden". Bovendien gebruiken sommige gevangenissen nog methodes "die zijn afgeschaft omdat ze te vernederend zijn". "Deze praktijken verhogen het risico op onterende behandelingen van gevangenen", stelt de Ombudsman. 

Ombudsman Guido Herman is duidelijk: "Wij vragen dat alle gevangenissen de systematische naaktfouilleringen onmiddellijk stopzetten. Gevangenissen moeten, voor elke naaktfouillering, de afweging maken of die wel noodzakelijk is, rekening houdend met het profiel van de gevangene. Een persoon naakt zetten voor een inspectie moet absoluut uitzonderlijk zijn."

Het rapport is overhandigd aan het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen, aan minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en aan het federaal parlement. Het directoraat-generaal geeft aan dat men de aanbevelingen in het rapport wil opnemen in het nieuwe veiligheidsbeleid. De Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen, de onafhankelijke instelling voor de controle op de gevangenissen, heeft zich ook geëngageerd dit mee op te volgen.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bart Buysse

  @Marc spandel. Wie spreekt hier over machtsmisbruik . Deze fouilles gebeuren niet om hen te vernederen maar om wapens en smokkelwaar zoals gsm en drugs te ontdekken. Als we dit niet meer mogen doen dan kunnen we ze even goed allemaal buiten laten en ander werk zoeken.

 • Denis Stock

  Ook de fouilles voor de bezoekers zouden best gestaakt worden. Het beïnvloedt de dagprijs van de drugs substantieel.

 • Walter Roesems

  Die wet deugt niet. Hoe komen gedetineerden aan gsm's, drugs...

 • Peter Janssen

  Ja, laten we eerst maar eens toestemming vragen of criminelen wel willen gefouilleerd worden,misschien?Dat zijn immers nog de enigen die mensenrechten krijgen omdat ze zo braaf zijn en zich gedragen,dan mogen ze in de bak toch nog verder genieten van hun drugs en smokkelen wat ze willen zonder gefouilleerd te worden,zeker?Zet de federale ombudsman er ook maar bij.

 • Frank Louman

  Zorg dat je niet in de bak komt en gedraag je als een normale mens , iedereen weet hoe de drugs binnen komen.