Federale informateurs roepen zeven partijvoorzitters vanavond voor tweede keer samen

Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR).
Eric de Mildt Informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR).
Voor het eerst sinds het rondetafelgesprek eind juli zitten zeven federale partijvoorzitters vanavond opnieuw rond één en dezelfde tafel. Volgens De Standaard leggen de informateurs hun ontwerpnota op tafel en zal ook de begroting ter discussie komen. Aanwezig zullen N-VA, PS, MR, CD&V, Open Vld, sp.a en Groen zijn.

Eind juli slaagden informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) er voor het eerst sinds de verkiezingen in om de PS en N-VA fysiek in dezelfde ruimte te krijgen. Veel leverde dat rondetafelgesprek, met ook nog CD&V, Open Vld, Groen, sp.a en MR toen niet op. Het is ook maar de vraag of er sindsdien enige vooruitgang is geboekt. Veel waarnemers zijn pessimistisch, al zouden er wel een aantal contacten en aparte vergaderingen zijn geweest.

Vanavond komen dezelfde zeven partijen een tweede keer bij elkaar. De informateurs zouden er hun afgewerkte nota voorleggen en ook de begroting zou ter sprake komen. Opnieuw zal Ecolo er vandaag niet bij zijn, terwijl Groen wel aanwezig zal zijn. Ecolo wilde bij de vorige vergadering niet aanwezig zijn, en is dit keer daarom niet meer uitgenodigd.

Het is nog onduidelijk of ook Reynders vanavond aanwezig zal zijn. Hij wordt vandaag en morgen ook verwacht op de informele raad van de Europese ministers van Defensie in het Finse Helsinki.

De informatieopdracht van Vande Lanotte en Reynders loopt zo stilaan op haar einde. Op 9 september moeten ze hun eindverslag voorleggen aan de koning.
90 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marc van de poel

  Lijkt mij een maat voor niks te worden. Zolang de Vlaamse partijen aan Elio geen financiële carte blanche geven, om Vlaanderen verder leeg te zuigen, zullen zij niet bewegen en de schuld op de Vlamingen steken. De barst in België wordt met de dag duidelijker. Nu nog de Liberalen en de CDNV ervan overtuigen en dan kunnen we op eigen, gezonde Vlaamse benen verder.

 • François Vande Wynckel

  Ik ben er zeker van dat, als er nieuwe verkiezingen zijn, de twee rechtse partijen met glans zouden slagen. Ik denk zelfs dat door de uitslag twee partijen zouden volstaan om een regering te vormen. De kiezers zullen er voor gaan.

 • vanaeken jokke

  Uw natte droom Tom Faes gaat niet uitkomen NVA en VB komen er met een klinkende meerderheid uit.Gedaan met de trado partijen die alleen voor meer postjes zorgde en een put van 430 miljard geschapen hebben.Hopelijk komen er nieuwe verkiezingen en de trado's gaan een donker groen gezicht trekken van hoe kan dat nu onder de 10 %.

 • Pierre De Bie

  Als je die twee Hypocritische leeggangers zo ziet zitten op deze foto is het toch om te kotsen nietwaar? Die hebben niets anders gedaan dan hun zakken gevuld en de bevolking belogen en bedrogen. Wanneer zal er eens gerechtigheid gebeuren dat die twee worden afgestraft?

 • Roger Rymen

  Joepie, blijkbaar vertoont België dan toch eindelijk de eerste barsten want A spreekt niet met B en B niet met C en C wil D geen hand drukken en D wil niet samen met E naar 't café en E kan niet met F door dezelfde deur enz ...