Federale informateurs leggen eindrapport voor aan koning: N-VA en PS aan zet?

Photo News
De federale informateurs, Johan Vande Lanotte en Didier Reynders, maken morgen om 16.30 uur hun eindverslag over aan koning Filip tijdens een audiëntie. Nadien zou een persconferentie volgen. Begin september hadden Reynders (MR) en Vande Lanotte (sp.a) verklaard dat ze aan het einde van hun opdracht begin oktober een formatievoorstel zouden kunnen doen.

Wellicht stuurt de koning straks een N-VA’er en een PS’er het veld in. De onderhandelingen kunnen dan echt beginnen. Sinds 26 mei is niet veel vooruitgang geboekt. Via een aantal rondetafelgesprekken zijn Vande Lanotte en Reynders tot het besluit gekomen dat de meeste partijen eerst paars-geel een kans willen geven - een federale coalitie met N-VA en PS, de grootste partijen aan weerskanten van de taalgrens.

Of onderhandelingen tussen N-VA en PS iets zullen opleveren, blijft onzeker. Bij de N-VA heerst argwaan over de bedoelingen van de PS. De meeste N-VA’ers gaan ervan uit dat de socialisten eigenlijk azen op een paars-groene coalitie op het federale niveau. Het is tegelijk de vraag of de N-VA wel geïnteresseerd is in regeringsdeelname met de PS. Dat zal moeilijk verteerbaar zijn voor de achterban. 

De N-VA wil het confederalisme op de tafel leggen indien ze met de PS zouden onderhandelen. Paul Magnette, de gedoodverfde kandidaat om PS-voorzitter te worden, herhaalde vrijdag nog dat ondanks herhaalde contacten “we nog nergens staan en over niets akkoord zijn”.

Hoewel ze bij de start van hun informatie-opdracht acht partijen hadden uitgenodigd, wordt nu nog met zes gewerkt: N-VA, PS, MR, Open Vld, CD&V en sp.a.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • PETER PERMENTIER

  We weten dat Paul Magnette over niets eens is als er geen herschikking is van de financiering in het voordeel van Wallonie dit ten bedrage van 2,5 miljard Euro?Dat maakt dat vanaf 2024 er een afbouw zal moeten zijn het dan uitstaande bedrag van 21 miljard euro die de Franstaligen ten nadele van Vlaanderen,daar gelooft geen kat in,en Di Rupo en zijn aanhang hebben in het verleden al meermalen bewezen dat ondertekende overeenkomsten van geen tel zijn.Dus Jambon zal de Vlaamse zakken komen zitten

 • Mark Van Damme

  Nieuwe verkiezingen dan maar?? Zullen ze niet durven...

 • DIRK RASSCHAERT

  Zij kunnen nog lachen, wij straks niet meer!!!

 • Francois Verrijt

  Moesten ze daar echt 4 maanden voor nodig hebben.

 • Danny Govaerts

  De N-VA is niet geïnteresseerd in het federale nivo. Hij gaat het niet op zijn naam krijgen om de bevolking belastingen op te leggen om het gat in de begroting te dichten. Daar mag een ander de schuld voor krijgen.