Federale computer crime unit zwaar onderbemand terwijl cybercriminaliteit toeneemt

Eliteteam van cyberspeurders loopt leeg

Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.
Thinkstock Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.
De Federal Computer Crime Unit zou 44 mensen moeten tellen om een normale werking te verzekeren. Maar nu werken er nog slechts dertien mensen, onder wie geen enkele Franstalige. Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

In het voorjaar waren er al berichten dat de bezetting was gedaald naar 22 tot 25 personen, en nu is die nog eens bijna gehalveerd. De laatste Franstalige speurder is vertrokken. Dat vernam De Standaard. Pas met nieuwjaar komt er weer een Franstalige gespecialiseerde inspecteur bij.

Enkele maanden geleden trok het hoofd van de eenheid aan de alarmbel in een brief aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen en minder veiligheid op dat vlak", schreef hij toen onder meer.

ICT-criminaliteit in de lift

Het is contradictorisch dat net de FCCU zo om volk verlegen zit, klinkt het. Terwijl volgens de politiestatistieken nagenoeg alle klassieke criminele fenomenen, zoals woninginbraken en autodiefstallen, in dalende lijn zijn, is er al jaren één grote uitzondering: ICT-criminaliteit.

ICT-criminaliteit zit in de lift.
Getty Images/Cultura RF ICT-criminaliteit zit in de lift.18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Wim ELBERS

  Tja, bij de CCU zullen ze ook ingezien hebben dat werken in opdracht van de gedachtenpolitie van groot-inquisiteur Leman & Loredana Matras Marchi om politieke dissidenten op te sporen niet bepaald vaderlandslievend is.

 • Gino Denil

  Afslanken van de overheid noemen conservatieve neoliberalen dat. Hoeveel ambtenaren je hebt hangt af van de hoeveelheid taken die de overheid uitvoert. In andere landen zijn soms meer dingen geprivatiseerd. Maar daarom is het niet beter. Zo zou je in Nederland al die verzekeringsagenten voor hun private pensioen en ziekteverzekeringen ook als een vorm van ambtenarij kunnen beschouwen. Ze leven ook op kosten van de anderen, pierre Van den Wijngaert.

 • Jo Van Caenegem

  En wat als je nu eens samen ging werken met Nederland?! Jullie moeten minstens de taal gemeenschappelijk hebben. De wetgeving zal binnenkort de lading niet meer dekken, doet ze nu al niet meer. Drugs, witwas, prostitutie, kinderporno, bankfraude, ... alles begint met een klik. Maatschappelijke correcties zullen zich binnenkort héél snel opdringen!

 • Ludwig Vanden Boer

  Maar 3000 agenten voor een onnozele vergadering war toch niets beslist wordt en die daarbij heel Brussel en omgeving overhoop zet, daar hebben ze altijd volk voor.

 • pierre Van den Wijngaert

  Wij hebben 33% meer ambtenaren dan andere landen toch zijn er in elke afdeling tekort De titel zou moeten zijn 'werkende ambtenaren' het grote waterhoofd van de ambtenaren die niets uitrichten moet afgebouwd worden,Maar dat zijn juist de bestbetaalde en meestal ook de vakbondsafgevaardigde.