Federaal procureur wil bezoeken van jihadistische websites strafbaar maken

photo_news
Na de mislukte aanslag in Brussel-Centraal, pleit federaal procureur Frédéric Van Leeuw ervoor om het bezoeken van jihadistische sites strafbaar te maken. Dat staat vandaag in De Standaard. 

"In ons land is het vandaag verboden om sites te bezoeken met beelden van kindermisbruik", zegt Van Leeuw, die als federaal procureur de leiding heeft over terrorismeonderzoeken. Hij vraagt zich af waarom we ook het raadplegen van jihadistische sites met gewelddadige beelden of instructies niet verbieden.

"In dossiers blijkt vaak dat een verdachte bijvoorbeeld een video van een onthoofding op zijn gsm heeft. Waarom heeft iemand zulke gruwelijke beelden opgeslagen? Of waarom zoekt een persoon een video op waarin wordt uitgelegd hoe je een bom maakt? Is daar een goede reden voor?"

"Zonder de vrijheid van meningsuiting aan banden te leggen, zou het mogelijk moeten zijn om bezit, of minstens het bewust opzoeken, van jihad-propaganda te verbieden, zeker als die bepaalde instructies bevat", aldus Van Leeuw, die wel benadrukt dat dit zeker niet het enige antwoord is op terreur.

Geen gemakkelijke oefening

Premier Charles Michel staat open voor het voorstel. "Ik sta altijd open om in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad te bekijken wat we kunnen doen om meer efficiënt te zijn in de strijd tegen terreur", zegt hij. "We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren."

"We moeten alles doen voor een contradiscours. Radicalisme is de bron van vele moeilijkheden, van geweld, van terroristische aanvallen", reageert Michel. "Maar dat is geen gemakkelijke oefening, want we moeten een balans vinden tussen de fundamentele rechten en vrijheden, ook op het internet, en het recht op veiligheid aan de andere kant."

"Ik sta altijd open om in de schoot van de Nationale Veiligheidsraad te bekijken wat we kunnen doen om nog meer efficiënt te zijn. Maar ik wil herhalen dat we de laatste twee jaar in België al heel veel wetgeving hebben aangepast (met het oog op) meer efficiëntie in de strijd tegen terreur", aldus nog Michel.

Of er een wet komt die het bezoeken van jihadistische websites verbiedt, kan Michel nog niet zeggen. "We zullen zien. We zullen een evaluatie maken en naar de argumenten van onze veiligheidsdiensten luisteren." 

Photo News15 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • eric debanne

  Nu nog maar ??? Zijn we rap in België ! Voor de mensen te doen betalen over alles zijn ze rapper !

 • Basil Fawlty

  Amai dat is ook op tijd he

 • Marc Ser

  Marc der Worden jullie nu pas wakker

 • Kimberly d

  Nu pas ??

 • Kamal Kamal

  Dat de operatoren eens zorgen dat er zo'n filmpjes op de eerste plaats niet op het net geraken dat zou veel meer helpen dan de mensen in hun surf gedrag te gaan beperken.....