Federaal parket onderzoekt hacking van software in vrachtwagens

Archiefbeeld.
Mozkito Archiefbeeld.
Het federaal parket en het Nederlandse functioneel parket voeren een groot onderzoek naar gesjoemel met tachograafschijven. Een Pool werd in juni al op heterdaad betrapt bij de installatie van de gemanipuleerde software in verschillende tachografen. Door heel Europa heen zouden al duizenden vrachtwagens over een gemanipuleerde tachograaf beschikken.

De bewuste software laat volgens het parket toe om de registratie door de tachograaf volledig uit te schakelen, maar is zodanig gesofisticeerd dat het zo goed als geen sporen nalaat. Met een gewone controle is het voor de politiediensten daardoor nagenoeg onmogelijk geworden om tachofraude te ontdekken.

Onder leiding van de Veurnse onderzoeksrechter kwam het in juni tot een tussenkomst in het dossier. Twee mensen met de Poolse nationaliteit werden toen aangehouden. Eén van hen werd zelfs op heterdaad betrapt bij de installatie van de gemanipuleerde software in verschillende tachografen. De verdachte zit nog steeds in voorhechtenis.

Organisatie

Volgens het Nederlandse openbaar ministerie bestaat het vermoeden dat de criminele organisatie vanuit Polen samenwerkt met bedrijven en installateurs in andere Europese landen. Wellicht werd de software dus doorheen heel Europa verkocht en beschikken er al duizenden vrachtwagens over een gemanipuleerde tachograaf. "Deze maakt het onmogelijk de naleving van de rij- en rusttijden af te dwingen met alle gevolgen van dien voor de verkeersveiligheid en de arbeidsomstandigheden van de betrokken chauffeurs", klinkt het bij het federaal parket.

Bij verder onderzoek zijn ondertussen al bij verschillende Belgische en Nederlandse transporteurs gemanipuleerde tachografen in beslag genomen en ontmanteld. Vorige maand werden in Nederland twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland aangehouden. Twee verdachte Zeeuwse afnemers van de apparatuur werden afgelopen week ook verhoord.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Camp

  Heee, wie beweerde weer dat digitaal veel beter was dan de mecanische?

 • Jacques Deschryvere

  Nog nooit jullie brood moeten verdienen,door met een vrachtwagen te rijden?? Owee als hun bestelling te laat geleverd wordt.

 • guido vermeyen

  Zou de federale politie dan toch "mee" zijn met de nieuwste snufjes.van "hacking"Nu nog de flitsers langs de snelweg ingang steken....zo'n werk duurt jaren.

 • jo vandenberghe

  De laksheid van het gerecht loopt er al tientallen jaren gewoon vanaf,de bedrijfsleiders heel zwaar aanpakken.

 • Peter Verhelst

  Zwaar straffen, niet alleen wie het ontwikkeld heeft en verkoopt maar ook de firma's die het gebruiken. Oververmoeide vrachtwagenbestuurders = levensgevaarlijk. Het is een schande.