Fedasil reageert ontstemd op tweet Theo Francken: "Werknemer krijgt nu dreigtelefoons"

“Als zelfs parlementsleden misleidende berichten beginnen verspreiden, wordt het moeilijk”

Kamerlid Theo Francken (N-VA).
Photo News Kamerlid Theo Francken (N-VA).
N-VA-Kamerlid en ex-staatssecretaris Theo Francken veroorzaakt ophef bij Fedasil. Francken klaagt op Twitter aan dat Fedasil bokshandschoenen koopt voor het asielcentrum in Poelkapelle en plaatste daarbij een foto van de offerteaanvraag, maar maakte de contactgegevens van de betrokken Fedasil-werknemer daarbij niet onzichtbaar. "De persoon in kwestie krijgt nu dreigtelefoons", zegt directrice communicatie Mieke Candaele. "Dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst."

Theo Francken tweette de bewuste offerteaanvraag vanochtend. De voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie stelt zich de vraag of bokshandschoenen "het draagvlak voor asielopvang bij de bevolking versterken" en of "dit een goed signaal is naar bevolking en asielzoekers". "De weledele bokssport is een prachtige sport, maar ik vind dit ongepast om in asielcentra te geven. Mensen vluchten van oorlog en geweld en we gaan ze leren vechten", sneert hij naar huidig minister voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Francken vraagt de annulering van de bestelling, een onderzoek en sancties.

Bij Fedasil, het federale agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers en dat de offerteaanvraag voor de tien bokshandschoenen deed, reageren ze ontstemd. Francken maakte de naam en gegevens van de betrokken contactpersoon bij Fedasil op de offerte niet onzichtbaar, en de persoon krijgt nu dreigtelefoons, zegt directrice communicatie Mieke Candaele. "Dat is uiteraard serieus, en dat krijg je als je ondoordacht zaken op sociale media plaatst." Francken verwijderde de tweet later, maar blijft wel bij zijn kritiek op de aankoop. 

Francken ontkent op Twitter ondertussen dat hij de info van de medewerker bewust deelde en zegt dat “die info mét contactgegevens publiek is gemaakt door Fedasil zelve bij de publicatie van de offerte-aanvraag”. De info is op Twitter geplaatst door een journalist, aldus Francken nog. “Fedasil moet niet kwaad zijn op mij maar op zichzelf. Het is een verkeerd en ondoordacht signaal.” Later excuseerde Francken zich naar eigen zeggen wel bij de betrokken medewerker. “Had over het hoofd gezien dat er een naam bij stond. Alles uiteraard ook onmiddellijk weggehaald.”

“Als asielzoekers boksen, zijn ze blijkbaar automatisch criminelen”

Maar ook bij de inhoud van de boodschap heeft Fedasil bedenkingen. "Er zijn blijkbaar sporten voor asielzoekers en sporten voor Belgen. In Poelkapelle hebben ze een sportzaal, en daar hangt een boksbal, dus willen we bokshandschoenen voorzien zodat de mensen daar iets omhanden hebben. Maar als asielzoekers boksen, zijn ze blijkbaar automatisch vechtersbazen of criminelen." 

Fedasil kreeg van minister De Block een tijdje geleden al de vraag om misleidende berichten actief te bestrijden, vooral op sociale media. "Maar als zelfs parlementsleden ze beginnen verspreiden, wordt het natuurlijk moeilijk", aldus Candaele.
100 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • jammy cappon

  Teo verveelt zich duidelijk, hij wil weer aan de slag ipv ganse dagen niets te doen a rato van 6500€ per maand netto. Van welke partij is deze Teo feitelijk, och ja, de partij die graag schoffeer maar niets oplost.

 • Ronny Severeyns

  Ik vind dat men asielzoekers als volwaardige burgers moet behandelen. Geef ze niets gratis. Laat ze gaan werken en een groot deel van hun loon afgeven aan de belastingen. Verplicht ze dure leningen aan te gaan voor woonst en vervoer, ipv het gratis te geven. Maak ze school plichtig tot 18, zodat ze mss ook wat leren over de maatschappij en ze een degelijke job kunnen vinden. Eens kijken hoeveel er dan nog zullen willen blijven...

 • JOHAN MANGELSCHOTS

  Als wij ons werk zo zouden doen gelijk Francken belanden we achter de tralies. Goede leiders voorkomen problemen. En lossen ze niet op als het te laat is. Getekend; Albert Einstein.

 • Tifarah De Spiegeleer

  Wij moeten alles betalen en zij krijgen alles gratis op onze kosten. Geef ze liever strips zodat ze de taal leren.

 • christiaan verhauwen

  Groot gelijk Theo, ongelooflijk dat andere partijen dit niet inzien.