Fedasil plaatst veiligheidswand nadat asielzoeker zich in brand stak

BELGA
Asielopvangagentschap Fedasil laat in haar infopunt een veiligheidswand plaatsen ter bescherming van haar personeel. Dat gebeurt nadat begin april een asielzoeker zich in de Brusselse gebouwen in brand stak.

Wanhoopsdaad
Begin april stak een 25-jarige Guinese asielzoeker zich in de toiletten in brand, wellicht als wanhoopsdaad voor zijn uitzichtloze situatie. Het personeel heeft volgens het parket nog alles gedaan om het vuur te blussen, maar de man overleed de volgende dag aan zijn verwondingen.

"Zware job"
Recent heeft Fedasil een hoogdringende aanbestedingsopdracht geplaatst voor een herinrichting van het infopunt, met een scheidingswand. De directie wil dat het personeel pas opnieuw aan de slag gaat als er een tussenwand is. "Er komen allerlei soorten mensen om hulp vragen, al hebben sommigen er geen recht meer op of kampen er mensen met psychische problemen", zegt woordvoerder Mieke Candaele. "Onze medewerkers hebben een zware job. Een aantal van hen die met het incident werden geconfronteerd zijn een tijd out geweest. Er wordt dan ook begeleiding voorzien", zegt woordvoerder Mieke Candaele.

"Laagdrempeligheid belangrijk, maar noodzakelijk voor veiligheid"

Voorlopig is er een afspraak met de Dienst Vreemdelingenzaken dat mensen voor Fedasil naar hun wachtzaal gaan en dat ze van daaruit worden begeleid naar de collega's van Fedasil. Men hoopt dat de aanpassingen nog voor het bouwverlof kunnen plaatsvinden, zodat men opnieuw autonoom kan werken. "Het is belangrijk dat de wachtzaal zo laagdrempelig mogelijk blijft, maar tegelijkertijd moeten de noodzakelijke maatregelen genomen worden zodat onze medewerkers zich niet enkel veilig voelen, maar ook effectief veilig zijn. Dat evenwicht moeten we zoeken".