Fedasil dient Francken van antwoord: niet 80 à 90 procent maar 38 procent van de asielzoekers zijn alleenstaande mannen

Illustratiebeeld
Photo News Illustratiebeeld
Het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil heeft vandaag cijfers gepubliceerd waarmee ze een uitspraak van de voormalige staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) corrigeren. Die beweerde dat 80 tot 90 procent van de asielzoekers alleenstaande mannen zijn. “Klopt dit? Neen.”

“Fedasil en het Rode Kruis, de grootste uitbaters van asielcentra, zijn voorlopig nooit ingegaan tegen desinformatie”, klaagde huidig minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) enkele dagen geleden nog. Op die manier wilde ze de strijd aanbinden tegen desinformatie over asielcentra. Fedasil lijkt haar klaagrede gehoord te hebben en reageerde vandaag op een uitspraak van de voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

Die beweerde tijdens een lezing dat 80 tot zelfs 90 procent van de asielzoekers alleenstaande mannen zijn. Later corrigeerde hij zichzelf nog in De Morgen en verklaarde hij dat hij sprak over “wat toen (2015) binnenkwam in Europa”. Maar ook dat blijkt niet te kloppen. 

Via een Twitterbericht maakt het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers Fedasil duidelijk dat slechts 38 procent van de asielzoekers alleenstaande mannen zijn. “Op dit moment ziet de gezinssamenstelling in ons opvangnetwerk er als volgt uit: 51 procent families, 38 procent alleenstaande mannen, 6 procent alleenstaande vrouwen en 5 procent niet-begeleide minderjarigen”, schrijft het opvangcentrum.

“Tijdens de opvangcrisis zag de gezinssamenstelling er gelijkaardig uit. Eind 2015: 44 procent gezinnen, 44 procent alleenstaande mannen, 5 procent alleenstaande vrouwen en 7 procent NBMV’s”, gaat Fedasil verder in een volgend Twitterbericht.
107 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Van de alleenstaanden is dus 90 procent mannelijk. Het komt er dus op neer dat 75 procent van het totaal wat hier neerstrijkt mannelijk is.

 • joannes Roderigas

  de rechterhand van ons Maggy tracht ons weer blaasjes wijs te maken, wanneer word ze eens eerlijk?

 • Tom Faes

  Wanneer gaat Francken nu eens stoppen met mensen angst aan te jagen . Hij gebruikt hiervoor meestal ongeoorloofde middelen en weet dat zelf heel goed maar is de schijnheiligheid zelf voor de media . Arme Theo!

 • William Van den Berghe

  Daar geloof ik nu niets van. Manipulatie van de cijfers en gesjoemel noem ik het. Je moet maar de beelden op tv bekijken van al wat aanspoelt in Griekenland en omgeving en je weet genoeg.

 • Don Tessers

  Oh ja? Weer een georkestreerd bericht vanuit de regerende leiding en marionetten van de bende van Brussel. Op alle foto's van de laatste tijd zijn jonge mannen te zien, met hier en daar een vrouw en kind.