Febev over traceerbaarheid rundvlees: “Resultaten uit context gerukt”

“GEEN ENKEL GEVAAR VOOR VOLKSGEZONDHEID”

Photo News
De Belgische vleesfederatie Febev zegt dat er geen enkel risico voor de volksgezondheid is, nu er vraagtekens geplaatst worden bij de traceerbaarheid van het Belgische rundvlees. “Het is een storm in een glas water”, zegt Michael Gore, de gedelegeerd bestuurder van Febev. “De berichtgeving is gebaseerd op een analyse waarvan de resultaten uit hun context zijn gerukt.”

Uit onderzoek dat VRT NWS kon inkijken blijkt dat een deel van het rundvlees dat met Belgische label Belbeef in de rekken ligt, niet te traceren is. De openbare omroep schrijft dat 34 van DNA-stalen vlees in de winkelrekken, slechts in 18 gevallen het oor van de geslachte rund beschikbaar is, hoewel de wet voorziet dat het oor (met oornummer) moet worden bijgehouden. Bij slechts 12 van die 18 stalen kon het lotnummer van het vlees worden toegeschreven aan en specifiek rund, klinkt het nog.

“Foutieve interpretatie van resultaten”

Volgens Febev, een van betrokken de partners bij het Belbeeflabel, gaat het echter om een foutieve interpretatie van interne onderzoeksresultaten. Het gebrek van traceerbaarheid moet volgens de federatie dan ook genuanceerd worden. “Er zijn in het verwerkingsproces verschillende schakels, waarbij vlees van verschillende dieren samenkomt. Het lotnummer op het label voert terug naar loten dieren, niet naar één enkel dier”, zegt Michael Gore.

Dat er niet naar één specifiek dier wordt verwezen, levert volgens Febev geen problemen op wanneer vlees uit de rekken moet worden gehaald, bijvoorbeeld omdat er zich een mogelijk probleem stelt met de gezondheid van de dieren. “In dat geval wordt altijd het volledige lot vernietigd. In het verleden is het vaker gebeurd dat er grotere hoeveelheden vernietigd worden dan nodig.”

Menselijke fouten

Gore stelt dat er wel degelijk nog problemen voorkomen, maar die hebben eerder te maken met menselijke fouten. De tekortkomingen die in het artikel genoemd worden, hebben volgens hem vooral te maken met de kwaliteit van het interne onderzoek. Zo stelt hij dat de oren van de geslachte runderen wel degelijk worden bijgehouden, zoals wettelijk verplicht is.

(Lees verder onder de foto)

ANP

DNA-analyses

“Het probleem is dat niet iedereen die oren meteen heeft doorgestuurd voor het onderzoek. Dat betekent niet dat er er niet meer waren. Maar de analyse werd enkel voortgezet uitgevoerd met de oren die wel tijdig doorgestuurd waren.”

“Het onderzoek was een initiatief om innovatie af te toetsen”, aldus Gore. “Het was net bestemd om het systeem en de traceerbaarheid te versterken, want het uitvoeren van DNA-analyses gaat verder dan wettelijk verplicht is.”

De vleessector concludeert vooral dat de keten te complex is om met een eenvoudig onderzoek uitspraak te doen over de traceerbaarheid. In de komende maanden zal een groter onderzoek worden uitgevoerd.

Colruyt op de hoogte 

“We blijven achter Belbeef staan, want het geeft de garantie dat de runderen die we aankopen Belgisch zijn”, zo laat warenhuisketen Colruyt weten in een reactie op de berichtgeving. Volgens de VRT was een vertegenwoordiger van Colruyt op de hoogte van de resultaten, maar zou de warenhuisketen niet hebben ingegrepen.

Dat laatste wordt tegengesproken door de Colruyt Groep. “We hebben dit onmiddellijk opgevolgd en hebben een actieplan ontwikkeld, dat volgende week op de raad van bestuur van Belbeef zou gepresenteerd worden”, zo staat in een mededeling. “Het klopt dus niet dat we hier niks mee gedaan hebben.”

Het actieplan van Colruyt bevat onder meer een betere begeleiding en sensibilisering van de werknemers in de winkels en beenhouwerijen, om de kans op menselijke fouten zo veel mogelijk te beperken.

Colruyt benadrukt ook dat er nooit sprake was van fraude of van gevaar voor de volksgezondheid. 

Delhaize haalt geen vlees uit de rekken

Ook in Delhaize wordt het vlees nog verkocht. De warenhuisketen stelt dan weer dat problemen met de traceerbaarheid uitzonderlijk zijn. Bovendien zijn ze het gevolg van menselijke fouten en niet van fraude. Er wordt bij hen geen vlees uit de rekken gehaald. Een woordvoerder zegt dat de vastgestelde inbreuken geen probleem opleveren voor de kwaliteit en de veiligheid van het voedsel. “We kunnen ook altijd garanderen dat het wel degelijk om vlees van Belbeef gaat”, klinkt het.

(Lees verder onder de foto)

Annick Lambrecht (sp.a).
BELGA Annick Lambrecht (sp.a).

“Kaakslag voor geloofwaardigheid”

Sp.a-Kamerlid Annick Lambrecht stelt zich alvast “ernstige vragen” bij de onthullingen. Ze roept minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) en zijn collega van Landbouw Denis Ducarme (MR) op om de zaak “zo snel mogelijk ten gronde te onderzoeken en de nodige maatregelen te nemen”. De politica heeft daarvoor ook al mondelinge vragen ingediend bij beide ministers.

“Dat een derde van ons eigen rundvlees niet traceerbaar is, is onthutsend”, vindt Lambrecht. Ze spreekt van “een nieuw schandaal” binnen het voedselagentschap FAVV, dat eerder onder meer al met de fipronileieren moest afrekenen. “Dat noch het Febev, het FAVV of de bevoegde minister hier ingrijpt, is een kaakslag voor de geloofwaardigheid van de controles op de voedselveiligheid en een ramp voor de geloofwaardigheid van de controleorganen.”
36 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Van Rompaey

  Het FAVV faalt al vele jaren. Ze doen nooit grondige en correcte controles. Ga maar eens kijken in alle restaurants, niet in een tiental per jaar. Controleer het vlees van traiteurs en beenhouwers. En alle anonieme camionetten die vlees vervoeren en leveren zonder factuur.

 • Gisela Calle

  Waar in de omgeving van tielrode is er een boer die eigen vers vlees verkoopt Dan liever kopen bij de boeren dan in de winkel Mvg

 • Bernd Vaes

  Oho, wat een hoop mooi rood vlees. Weet men wel, dat geslacht vlees grijs is, helemaal niet rood?!

 • paola nerozzi

  Er is hier wel iemand die niet begrijpt wat hier gezegd of geschreven wat heeft halal vlees nu hier mee te maken en voor de goede orde halal vlees is niet alleen rundvlees die halal word verkocht ook de rest van andere vlees kan halal zijn alleen geen varkensvlees maar hier gaat het om vlees wat verkocht wordt waar men niet juist weet waar het vandaan komt begrepen ????

 • Don Tessers

  Zolang er gaten blijven in controles en route volgen kunnen er ook fraudes gepleegd worden. Elke geslachte koe met oor direct in automatisch systeem invoeren, zeg maar oor label/code lezen en opslaan, vervolgens diezelfde koe zijn vlees labelen met dezelfde code. Dat moet toch niet zo moeilijk zijn voor de keurmeesters?