FDF ziet begin van einde van solidariteit en confederalisme

FDF-voorzitter Olivier Maingain.
BELGA FDF-voorzitter Olivier Maingain.
De huidige staatshervorming betekent het begin van het afbreken van de solidariteit en van het confederalisme dat sommigen in het noorden van het land willen. Dat heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain verklaard tijdens een partijcongres in Sint-Lambrechts-Woluwe, dat door zowat 250 militanten werd bijgewoond.

Maingain kondigde aan dat zijn partij binnen enkele dagen met een aantal voorstellen naar buiten zal komen over de toekomst van Brussel. Het congres zat overigens al in verkiezingsmodus, gezien de herhaalde uithalen van zowel Maingain als partijgenoten Bernard Clerfayt en Dideir Gosuin richting de liberalen en socialisten in de federale regering.

Zo werd de Franstalige partijen verweten dat ze niet in staat waren een correct evenwicht tussen Nederlandstaligen en Franstaligen af te dwingen bij de nieuwe benoemingen aan de top van de administratie. "Waar is kolonel Luc Gennart (die tijdens zijn loopbaan het taalonevenwicht in het leger aanviel en de MR vervoegde) naartoe?", luidde het.

Na de huidige fase in de staatshervorming zullen volgens Maingain Brussel en zijn gewestelijke autonomie worden bedreigd, vooral indien na de verkiezingen bepaalde partijen in zee willen gaan met N-VA.