Exclusief voor abonnees

FAVV waarschuwt voor hondsdolheid op vakantie

Vaccinatie voor meereizende hond of kat verplicht

FAVV waarschuwt voor hondsdolheid op vakantie
Shutterstock FAVV waarschuwt voor hondsdolheid op vakantie
Het federaal voedselagentschap waarschuwt reizigers voor hondsdolheid. De dodelijke ziekte die vooral door zwerfhonden wordt overgedragen, eist jaarlijks nog 60.000 doden. Wie met een huisdier reist, moet dit verplicht laten vaccineren.

Een hongerige, dolende hond op een idyllisch Filipijns strand, zielige puppyoogjes in een Turks vakantiedorp of een om aandacht smekende viervoeter in een Roemeens berggebied, bij heel wat toeristen doet het het hart bloeden. Toch ontfermt men zich op vakantie maar beter niet om zwerfhonden. Jaarlijks sterven er wereldwijd nog 60.000 mensen aan hondsdolheid.

België is sinds 2001 rabiësvrij, maar in meer dan 150 landen is er nog steeds hondsdolheid. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) zag in de zomer van 2017 46 patiënten die gekrabd of gebeten waren door een mogelijk besmet dier. In de meeste gevallen ging het om Belgische reizigers die in risicolanden in Afrika of Azië in aanraking kwamen met honden of apen. Maar ook sommige streken in Oost-Europa en Zuid- en Midden-Amerika zijn nog steeds risicogebieden.

Straathonden zijn een probleem in India: ze verspreiden hondsdolheid
RV Straathonden zijn een probleem in India: ze verspreiden hondsdolheid

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

  • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
  • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
  • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratisReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.