Farmabedrijven azen op patiëntendata uit ziekenhuizen

Thinkstock
Heel wat Belgische ziekenhuizen staan op dit moment voor de keuze of ze data over hun patiënten, weliswaar geanonimiseerd, verkopen aan een multinational die met farmabedrijven samenwerkt. Het stelt de vraag op scherp of big data uit onze ziekenhuizen gebruikt mogen worden met het oog op winst voor privébedrijven. Hierover schrijven De Standaard en Le Soir vandaag op basis van de Christelijke Mutualiteit.

De multinational, QuitilesIMS, heeft enkele jaren geleden een Belgische IT-firma overgenomen die individuele analyses maakt voor ziekenhuizen, bijvoorbeeld rond het medicatiegebruik, inclusief een vergelijking met andere ziekenhuizen.

Na de overname van het Belgisch bedrijf wil QuintilesIMS nu, in ruil voor zulke rapporten, toestemming om de data uit de ziekenhuizen door te geven aan derden. Aan farmabedrijven, bijvoorbeeld.

Onder meer het Antwerpse ZNA, het grootste ziekenhuis van het land, en de universitaire ziekenhuizen in Gent en Antwerpen staan voor de keuze of ze het nieuwe contract met QuintilesIMS ondertekenen.

Ziekenhuiskoepel Zorgnet-Icuro houdt volgende week overleg met de ziekenhuisdirecteurs over de kwestie. Ook de CM is gealarmeerd. "Die data horen niet op de vrije markt te komen. Het zou de grip van de farmabedrijven op onze gezondheidszorg vergroten. En we behoren al tot de landen met een zeer hoog medicatiegebruik", zegt nationaal secretaris Tom Joos.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Joske Martens

    De hospitalen hebben die verkoop nodig, met dat geld kunnen ze de zitpenningen van politiekers die in de raden zitten te betalen. Daarna nog meer onnodige medicatie aan de patiënten verkopen.

  • Marcus Aurelius

    Eigenlijk interesseert die sector het geen zak of meneer x een blaasontsteking heeft, als het tenminste verboden is om deze patiënt rechtstreeks een pakketje reclame toe te sturen. Wel heel interessant voor hun om te weten is hoeveel blaasontstekingsonderzoeken er op jaarbasis gebeuren in een bepaalde kliniek, en hoe men kostenefficiënt deze kliniek kan benaderen, naar verhouding tot het potentieel. Meten is weten, voor de overheid heet dit efficiëntie, voor de privé winstbejag ?

  • Peter Buyck

    Met gemengde gevoelens. Het zijn wel die commerciële pharmabedrijven die de medicatie ontwikkelen... Als zij niet mogen weten hoeveel patiënten er zijn met een zeldzame aandoening, dan blijven deze patiënten in de kou zitten. Misschien zou het interessant zijn om bepaalde dingen op Europees niveau te tillen ipv 'voor eigen deur vegen'.