Farmabedrijf stopt met levering van levensnoodzakelijk medicijn aan ongeneeslijk ziek meisje (5) uit Leefdaal

Getty Images/Cultura RF
Nog zo'n drie weken, en dan kan een meisje van vijf jaar uit het Vlaams-Brabantse Leefdaal niet langer de medicatie krijgen die haar de ­afgelopen maanden op de been hield. Het meisje lijdt aan het ongeneeslijke syndroom van Morquio. Sinds april krijgt ze gratis het middel Vimizin, dankzij de producent. Maar eind dit jaar zet die de leveringen stop, berichten Het Nieuwsblad en Het Belang van Limburg vandaag.

Het geneesmiddel kost honderdduizenden euro's per jaar maar wordt niet terugbetaald. "Ik veroordeel scherp het misbruik dat de firma maakt van het leed en de wanhoop van deze mensen", reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Ik heb alles gedaan wat binnen mijn macht ligt (om de terugbetaling te regelen, nvdr). Helaas wou de firma geen enkele toe­geving doen en stapte ze uiteindelijk zelf uit de onderhandelingen."

In een reactie zegt producent BioMarin dat er meer patiënten zijn in ons land dan het meisje uit Leefdaal alleen. De firma noemt het oneerlijk dat anderen worden uitgesloten. 

Minister De Block laat nu onderzoeken welke juridische stappen mogelijk zijn. De gratis levering paste in een 'compassionate use'-overeenkomst en daar zijn regels rond.
33 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Bedrijven hebben niets menselijk meer. Het gaat gewoon on winstbejag. Zelfs een gewone winst is niet meer goed, bedrijven en aandeelhouders willen woekerwinsten. Snel rijk en nog rijker worden. De wereld is naar de kloten. Men heeft dit toegelaten met een lachje, en nu kan men niet terug. Wat mensen nodig hebben wordt duur verkocht of hoog belast. Tja, de mens, de enige soort die zichzelf vernietigen zal.

 • John Dijkema

  Prijzen worden kunstmatig hoog gehouden. Kijk eens wat medicijnen in india kosten. Het is een schande!! Ze hebben er gewoon baat bij om zoveel mogelijk mensen ziek te maken/houden.

 • Jean-Pierre Vercruysse

  "Het geneesmiddel kost honderdduizenden euro’s per jaar " ik stel me vragen over dit bedrag, extreem onvoorstelbaar hoog! Geloof er niet in dat dit waar is!

 • Lodewijk Placklé

  Voor wie of wat betalen wij Vlamingen die zorgverzekering van de mutualiteiten ? Voor de immigranten ? Waarom is dat in Vlaanderen verplicht ? Kan men die in Brussel zelf kiezen ?

 • Gino Denil

  In de wondere superieure wereld van de OVLD zijn bedrijven er niet om in behoeften te voorzien of om mensen te helpen. Maar om harteloos maximaal winst te maken ten behoeve van de aandeelhouders. Met wat meer belasting voor die aandeelhouders en de Frère's in onze samenleving zou dat terugbetaald kunnen worden. Toch maar een vestzak-broekzak operatie voor hen. Maar daar is de OVLD sterk tegen.