FANC zet licht op groen voor heropstart Doel 3

De kernreactor van Doel 3 lag sinds september 2017 stil.
BELGA De kernreactor van Doel 3 lag sinds september 2017 stil.
De kernreactor van Doel 3 mag heropgestart worden, oordeelt de nucleaire waakhond FANC. De reactor lag sinds september vorig jaar stil, nadat er betondegradatie was vastgesteld aan de plafonds en muren van een bunker naast het reactorgebouw. Het bunkergebouw is na de herstellingswerken opnieuw bestand tegen een vliegtuiginslag, oordeelt de regulator.

In de planning van uitbater Electrabel zou de centrale op 1 augustus heropstarten. Door de betondegradatie kon de weerstand tegen een externe gebeurtenis zoals een neerstortend vliegtuig, in het gedrang komen. Hierdoor was de werking van de noodsystemen in het bunkergebouw waar de betondegradatie vastgesteld werd, niet gegarandeerd.

De herstelling van de betonproblemen is nu rond. Omdat de initieel voorziene werken niet voldoende bleken om de weerstand te garanderen, voerde Engie Electrabel nog bijkomende werken uit. Zo werd onder meer een extra dakstructuur geplaatst.

"Bel V (het technisch filiaal van het FANC) komt tot de conclusie dat de diverse acties ondernomen door de exploitant om de veiligheidsfunctie van het bunkergebouw van Doel 3 te herstellen, intussen adequaat werden uitgevoerd", dixit de nucleaire regulator. "De degradatie van het beton in de stoomafblaaslokalen werd op voldoende wijze hersteld en de wijzigingen aan het gebouw (de nieuwe dakplaat) werden op correcte wijze uitgevoerd, zodat het bunkergebouw van Doel 3 vandaag opnieuw bestand is tegen een vliegtuigingslag." De betondegradatie was vastgesteld aan de plafonds van de lokalen waar zich uitgangspijpen van stoomkleppen bevinden.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Marc Baeyens

  Ik begin te vermoeden dat men extra onderhoudskosten 'zoekt', gebruik makend van de ouderdom en de polemiek rond de kerncentrale. Iemand moet er wel bij varen.

 • Marc Spandel

  Ach, tientallen jaren geleden was de kwaliteit van het beton 'ONDER HET NUCLEAIRE GEDEELTE' van Doel3 al zo rot dat ik er tijdens het boren met een gewone steenboor door ging alsof het bij wijze van spreken 'boter' was. Probleem is, dat ik dit hier al verschillende keren vernoemd heb, maar dat er nooit reactie op is gekomen. Is dit 'normaal' beton voor een reactor misschien?

 • Danny Govaerts

  Als het boem gaat weten we dat ze fout gestart zijn.. Al de rest is een politiek spel. Wat de belasting betaler nog veel geld gaat koste.

 • Geert Tamsyn

  Aaron Aerts, wat begrijpt u niet in het woord “herstellingswerken”?

 • aaron aerts

  TOch jammer hé, al dat gepolimiek en gezever en al die uren dat er dikke zelfingenomen politiekers en lobyisten hebben staan draven en betaald werden door het volk voor hun nutteloze tijd. En nu, is het voor niets geweest. Want het was toen al duidelijk en dat is nu gebleken; er zijn geen alternatieven die de lading dekken.