Fanc-topman Jan Bens ontkent dat hij smeergeld betaalde

Jan Bens, topman van het Fanc.
PHOTO_NEWS Jan Bens, topman van het Fanc.
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat de raad van bestuur van de nucleaire waakhond Fanc zich zo snel mogelijk buigt over enkele uitspraken van Fanc-topman Jan Bens. Bens gaf vandaag in Le Soir te kennen dat hij destijds voor Tractebel smeergeld heeft betaald in Kazachstan. Volgens Bens zijn die uitspraken echter uit hun context gerukt.

Bens blikte vandaag in Le Soir kort terug op zijn jaren bij Tractebel, dat hem in 1995 op missie stuurde naar Kazachstan. "Ik werd plots grote baas van een bedrijf met 10.000 werknemers met een ongelofelijke corruptie", schetst hij. En op de vraag of hij in die functie enveloppes met smeergeld aangeboden kreeg, antwoordt Bens: "Ja, en ik heb er uitgedeeld aan anderen. Kazachstan, dat was een cash-economie. Op een bepaald moment hebben we zelfs iemand in de kast gevonden die onze vergadering bespioneerde."

In een reactie aan deze krant zegt Bens dat zijn uitspraken in Le Soir uit hun context zijn gerukt. "De enige enveloppe die ik ooit uitdeelde, was aan een dokter die weigerde het gebroken been van een collega te verzorgen. Dat lijkt me maar meer dan gerechtvaardigd." Bens ontkent dat hij bij enige andere vorm van corruptie betrokken was.

"Jan Bens beschuldigen van corruptie is gewoon absurd", reageert woordvoerster Nele Scheerlinck. "Meneer Bens praat altijd vrijuit en heeft onderschat wat de gevolgen van deze uitspraak zouden zijn."

De enige enveloppe die ik ooit uitdeelde, was aan een dokter die weigerde het gebroken been van een collega te verzorgen

Jan Bens

Jambon vraagt onderzoek

Bens staat tegenwoordig aan het hoofd van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (Fanc), de waakhond die ook finaal zal moeten beslissen of de levensduur van de kerncentrales Doel 1 en 2 nog op een veilige manier verlengd kan worden.

De uitspraken van Bens doen heel wat stof opwaaien. "De geloofwaardigheid van het Fanc en haar directeur is van cruciaal belang", onderstreept minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Dit is des te meer het geval in een periode waarin het agentschap als controle-orgaan moet oordelen over de heropstart en verlenging van verschillende kerncentrales."

Jambon vraagt de raad van bestuur van het Fanc daarom "zo snel mogelijk" de context van de bewuste uitspraken te onderzoeken. Eerder op de dag hadden oppositiepartijen Groen en Ecolo al te kennen gegeven dat ze Jambon zouden interpelleren over de uitspraken.

Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).
PHOTO_NEWS Binnenlandminister Jan Jambon (N-VA).

"Twijfels over geloofwaardigheid"

"Toch wel heel opmerkelijk", oordelen Groen-Kamerlid Kristof Calvo en zijn collega van Ecolo Jean-Marc Nollet. Zij vinden dat de uitspraken "twijfels zaaien over de geloofwaardigheid" van de nucleaire regulator en willen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon erover horen.

Bij het Fanc zijn ze er niet over te spreken dat Ecolo-Kamerlid Jean-Marc Nollet en zijn groene collega's de uitspraken politiek proberen te recupereren, "terwijl dit volledig los staat van het werk van Jan Bens als directeur van het Fanc".

In Le Soir komt Bens ook terug op de levensduurverlenging van Doel 1 en 2. Hij onderstreept dat Electrabel het nodige onderhoudswerk zal moeten uitvoeren. Zonder duidelijk engagement daartoe "zullen we geen groen licht geven", aldus Bens.

De juridische basis van de levensduurverlenging, waar energieminister Marie-Christine Marghem en de rest van de regering de voorbije weken al heel wat kritiek op kregen, noemt Bens tot slot "een wat bizarre juridische acrobatie". Eerder had het Fanc in een officieel rapport al ernstige vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van de federale meerderheid.