FANC geeft toe dat controle op beton kerncentrales beter moet

De kerncentrale in Tihange.
Bart Leye De kerncentrale in Tihange.
"Het is duidelijk dat de verouderende kerninstallaties beter opgevolgd hadden moeten worden." Dat heeft Frank Hardeman - directeur-generaal van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) - in de Kamer gezegd over de betonproblemen die de kerncentrales in Doel en Tihange teisteren. 

De Kamerleden hadden een hoorzitting met het FANC gevraagd omdat is gebleken dat bijna alle Belgische centrales af te rekenen hebben met betonproblemen in de bunker. Het gaat niet echt om betonrot, lichtte het FANC toe, maar om aantasting van het materiaal door hete stoom. De bunkers maken deel uit van het niet-nucleaire gedeelte en vangen de stoom op die vrijkomt bij kleinere incidenten.

Gevaar

Er is nooit een gevaar geweest voor de nucleaire veiligheid, gaf het FANC nu aan, maar er is in het verleden wel te weinig gedaan om de betondegradatie te voorkomen. Er werd immers lang van uit gegaan dat het om een oppervlakkige degradatie ging, zonder structurele impact. Op foto's van een klokkenluider is te zien dat de betondegradatie zo ver gaat dat de wapening bloot komt te liggen. Intussen is de ernst van het probleem duidelijk en "sinds 2017 heeft de exploitant wel correct en proactief gehandeld", aldus Frank Hardeman. (lees hieronder verder)

Directeur-generaal van het FANC Frank Hardeman.
Photo News Directeur-generaal van het FANC Frank Hardeman.

De kwaliteit van het beton stond volgens hem niet op de prioriteitenlijst bij de inspecties van het FANC. Die waren meer toegespitst op de 'vitale componenten' van de kerncentrales. "We moeten daar onze programma's aanpassen en onze lessen uit trekken", aldus de directeur-generaal.

Getuige

Hardeman leek niet helemaal gelukkig met de communicatie van zijn agentschap na een anonieme getuigenis bij RTBF. De getuige verklaarde dat er al in rapporten van 20 jaar geleden problemen met het beton werden vermeld. De getuigenis werd aanvankelijk door het FANC afgedaan als weinig geloofwaardig. Hardeman laat onderzoeken of er iets fout is gelopen met de eigen communicatie, dan wel of er sprake is van verdraaiing in de media.

Peter Vanvelthoven (sp.a) en Kristof Calvo (Groen) dringen er bij het FANC op aan om snel de oude inspectieverslagen te kunnen inkijken. 
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • dirk de smet

  jajaja dat komt wel al het te laat zal zijn ,we staan niet veel verder dan de russen geloof mij maar,zeker als je kijkt naar de regering en zijn beleid kan je zien we niet ver van het communisme staat,proficiat heren ,de volgende kiezing zal het veeeeeeeeeeeeeeel minder worden

 • Ronny Demeyere

  Ze hebben het niet gecontroleerd maar ze weten dat er nooit gevaar is geweest. Denken die nu echt zoals de politici dat we oerdom of onnozel zijn? Misschien hebben ze zelfs gelijk want ze kunnen ons bedriegen en wetende dat we weten dat ze ons bedriegen en met hun bedrog gewoon wegkomen.

 • Lea Van Heybeeck

  Hier zie je nog maar eens hoe corrupt Belgie is. Met de burgers zitten ze juist niks in, die hun levens zijn waardeloos. Wat telt aan de top in Belgie en Europa is geld en macht.

 • Jan Peeters

  Verslagen van twintig jaar geleden inkijken, hoe zit het met die haarscheurtjes waar indertijd overgesprongen werd, niet meer te vinden zeker of zijn ze al zo groot dat er een konijn doorheen kan, er is daar iets serieus mis, misschien beter een inspectie door onafhankelijke uit het buitenland laten doen.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dus, wie heeft hier gefaald? En wie zit nu met de gebakken peren en wie moet het gelag betalen?