Familie staat voor raadsel: vermiste Belg (32) is na maand terecht, maar lijdt aan geheugenverlies

Gatien (32) is na bijna vier weken weer terecht, maar de omstandigheden van zijn verdwijning zijn nog niet opgehelderd.
Federale politie Gatien (32) is na bijna vier weken weer terecht, maar de omstandigheden van zijn verdwijning zijn nog niet opgehelderd.
Wat is er gebeurd met Gatien Danhiez? Die vraag houdt de familie van de 32-jarige man uit Dinant in haar greep. Danhiez verdween op 20 januari spoorloos, maar dook afgelopen zondag weer op. Naar zijn whereabouts is het raden: de man lijdt schijnbaar aan geheugenverlies en kan zich bijna niets meer herinneren.

Op 20 januari raakte Danhiez vermist. Hij verliet die dag om 4 uur ‘s ochtends zijn woonplaats Anseremme bij Dinant, om een vriend te gaan ophalen in de luchthaven, maar de dertiger zou daar nooit aankomen. Al snel was sprake van een onrustwekkende verdwijning en werd een opsporingsbericht verspreid door Justitie.

Wekenlang bleef de familie van de man in het ongewisse, tot zondagavond. Toen kreeg de moeder van Gatien plots telefoon van haar zoon. Hij belde vanuit een nachtwinkel in Anhée met de vraag hem te komen halen. “Zijn stem klonk erg verzwakt”, zegt zijn stiefvader Bernard Bailly in La Meuse. “Maar het was wel degelijk Gatien.”

Maandag bevestigde de politie op Twitter dat Gatien Danhiez terecht is. 

“Verlaten caravan”

Waar de dertiger de voorbije weken heeft uitgehangen of wat hem overkomen is, blijkt een mysterie. Zelf herinnert de man zich amper iets, zeggen hij en zijn familie in La Meuse. 

“Zondag werd ik wakker met het idee mijn moeder te vinden”, vertelt Gatien, die verder weinig kwijt kan, of wil, over zijn verdwijning. Hij zou langs de Lesse en de Maas hebben gewandeld om tot bij zijn moeder in Namen te geraken, maar strandde volledig uitgeput in Anhée. Vanuit een nachtwinkel in die Naamse plaats pleegde hij het verlossende telefoontje naar zijn moeder.

“Hij herinnert zich dat hij in een verlaten caravan heeft geslapen”, zegt stiefvader Bernard. “Maar hoe hij al die tijd heeft kunnen overleven, weten we niet. Toen we hem gingen ophalen, droeg hij geen jas om zich te beschermen tegen de koude”, klinkt het verbaasd.

Psychologisch trauma

Maandag werd Gatien uitgebreid onderzocht in een ziekenhuis in Namen, waar hij onder andere neurologische testen onderging. Artsen vonden geen sporen van fysiek geweld. Mogelijk is zijn geheugenverlies te wijten aan een psychologisch trauma, meldt La Meuse. Gatien is van plan zich verder te laten onderzoeken. “Want ik maak mij enorm zorgen”, zegt hij. 

Voor zijn familie blijft de verdwijning voorlopig een mysterie. “Wij willen natuurlijk weten wat er gebeurd is, maar vandaag is dat niet het belangrijkste. We zijn vooral blij dat hij weer bij ons is”, besluit zijn stiefvader.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.