Familie Santens koopt voor tweede maal grote fraudezaak af: minnelijke schikking van 980.000 euro overeengekomen met fiscus

Herman Santens overleed begin dit jaar op 82-jarige leeftijd.
Thomas Vandewalle Herman Santens overleed begin dit jaar op 82-jarige leeftijd.
De bekende zakenfamilie Santens, die naam en faam maakte in de badlinnenindustrie, heeft voor de tweede keer in enkele jaren tijd een grote fraudezaak kunnen afkopen. Het parket was een strafprocedure gestart tegen de ondertussen overleden pater familias Herman Santens, zijn drie kinderen en een financieel adviseur.

Vader Herman en zijn kinderen hadden tussen 1961 en 2014 zo'n tien miljoen euro aan beroepsinkomsten niet aangegeven aan de belastingen. Het gerecht spitste zich dan vooral toe op de periode tussen 2000 en 2015, de periode waarin Herman Santens zich uitkocht uit het bedrijf van zijn neven Marc en Luc.  

Volgens het parket hadden Herman Santens en zijn kinderen ook geld witgewassen met behulp van verschillende bedrijven in Luxemburg, de Seychellen en de Britse Maagdeneilanden. "Het was een enorm kluwen om die geldstromen te traceren", zo bevestigde de openbaar aanklager vandaag. Die bedrijven, die gerund werden vanuit Oudenaarde, leenden elkaar miljoenen euro's maar deden alsof het officiële kredieten van banken waren met behulp van valse stukken. Ook de intresten die de familieleden verkregen uit die firma's werden niet aangegeven bij de belastingen. En ook de dividenden die ze zichzelf uitkeerden, soms tot anderhalf miljoen euro per jaar, werden niet voorgelegd aan de fiscus.  

Minnelijke schikking
Herman Santens overleed dit jaar en daardoor verviel voor hem de strafvordering. Zijn drie kinderen konden echter een minnelijke schikking treffen voor de fiscus. Het bedrag van tien miljoen euro werd herleid tot 2,5 miljoen euro. Uit onderzoek bleek dat die 10 miljoen euro te hoog werd geraamd. De verdediging heeft stukken kunnen voorleggen waaruit bleek dat het om 'slechts' 2,5 miljoen euro gaat. Op die 2,5 miljoen euro moesten de drie kinderen normaal samen 980.000 euro belastingen betalen. Het is dat bedrag van net geen miljoen euro dat ze nu minnelijke schikking zijn overeengekomen. Voorlopig is het nog onduidelijk of daar de interesten al bij zijn opgenomen of niet.

De bedrijfsrevisor die voor het witwassen hand- en spandiensten had geleverd, betaalt een minnelijke schikking van 10.000 euro. "Door die minnelijke schikking, waarin het parket zich kan vinden, vervalt de strafvordering", legt het openbaar ministerie uit. Ook de Belgische staat trekt zich door de regeling terug als burgerlijke partij. Een regeling dus waarmee iedereen zich perfect kon vinden, en zeker niet in het minst de familie Santens die hierdoor een zware veroordeling ziet wegvallen. Er hing hen mogelijk een zware gevangenisstraf en torenhoge boetes boven het hoofd.  

Niet de eerste keer
Het is trouwens niet de eerste keer dat de familie Santens in aanraking komt met justitie. Eind vorig jaar raakte bekend dat de zakenfamilie 4,5 miljoen euro betaalde voor een lang aanslepende fraudezaak. Centraal in dat onderzoek stonden baron Marc Santens, zijn neef Lieven Santens, de ondertussen overleden burgemeester van Oudenaarde tussen 1988 en 2000, en hun gezinsleden. Er werd een dading afgesproken met de Bijzondere Belastinginspectie van Gent en ook een aanzienlijke procent betaald aan de openbare aanklager. Uiteindelijk ontsnapten twaalf verdachten aan vervolging.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Andre DM

  Dat teld alleen voor grote vissen , de kleine man achtervolgen ze tot in zijn graf

 • john smits

  Moet je als gewoon werkende mens eens proberen.2 keer.ja 2 keer een veroordeling afgekocht.en wij het gepeupel staan er bij en kijken ernaar.tijd voor revolutie

 • Boonen Peter

  Walgelijk. Wij als kleine man moeten maar eens iets verkeerd doen dan weten we hoe laat het is. Deze regering is daadwerkelijk een regering voor de werkgevers en de rijke elite door ze op wenken te bedienen. Dat kunnen we mogen wij niet aanvaarden.

 • lucky luck

  Schandalig waar is het gelijkheidsbeginsel? ??

 • jeff russel

  Met geld koop je de boter !!!!!