Facebook verwijdert "Van Besien is een schijnheilig paterke"

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien waren het onderwerp van enkele verkiezingspagina's.
PhotoNews Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) en Groen-lijsttrekker Wouter Van Besien waren het onderwerp van enkele verkiezingspagina's.
Facebook heeft 15 Belgische verkiezingspagina's verwijderd, waar nepaccounts achter zaten. Het gaat onder meer om de pagina's 'Wouter Van Besien is een schijnheilig paterke' en 'Bart De Wever opnieuw burgemeester'. 

Deze week ontstond commotie over de twee pagina's, die de voorbije week enkele links verspreidden naar nieuwsartikels over De Wever en Van Besien, voorzien van gekleurde commentaar. De berichten werden gesponsord, maar wie er achter de pagina's zat, is niet duidelijk. N-VA-woordvoerder Bram Bombeek zei enkel te werken via de pagina van Bart De Wever. "Die heeft al genoeg bereik."

Behalve deze pagina's waren er nog 13 andere die volgens Facebook bestuurd werden door nepaccounts. Dat is niet toegestaan, meldt het bedrijf aan De Tijd. "We willen niet dat mensen of organisaties netwerken van accounts creëren om anderen te misleiden."

Alleen na klachten

Volgens social media-expert Reinout Van Zandycke verwijderen Facebook en Twitter steeds vaker valse account of pagina's. "Al is het wel één van de eerste keren dat het een politieke pagina is. Sowieso zal dat in de toekomst nog vaker gebeuren, want ze krijgen vaak kritiek dat het via hun platformen te gemakkelijk is om via valse accounts mensen te beledigen en fake news te verspreiden." Volgens hem grijpt Facebook voorlopig alleen in na klachten. "Hier is kritiek op gekomen in de media, en mogelijk hebben veel mensen de pagina gerapporteerd. Maar zonder die negatieve reacties hadden ze waarschijnlijk niks ondernomen. In die zin kan het nog veel beter." Volgens Van Zandycke zijn fake pagina's immers vrij eenvoudig op te sporen. "Als je ziet dat een profiel geen vrienden heeft, geen echte profielfoto en verder ook niks post, maar wel zo'n pagina sponsort kan je snel ingrijpen."

Politicoloog Dave Sinardet vindt dat Facebook de regels strenger moet maken. "Wie in de Verenigde Staten politieke boodschappen op Facebook wil verspreiden, moet zich eerst met naam en adres laten registreren. In België vraagt Facebook dat niet, maar dat zou wel moeten gebeuren", zegt hij aan VRT NWS. Al weet Facebook wel welke kredietkaart betaald heeft voor de gesponsorde posts. Het bedrijf zegt nog uit te zoeken wie achter de accounts zit, maar - zo klinkt het - er zou geen sprake zijn van buitenlandse inmenging.

Verkiezingsuitgaven

De affaire is lastig voor N-VA, want volgens de wet op de verkiezingsuitgaven moet een partij alle campagnekosten rapporteren, ook als die door derden zijn gemaakt. Maar de partij weet niet wie er achter die uitgaven zit of om hoeveel geld het gaat. 
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Calan Metsaki

  Mohamed Halmaoud ik zal op mijn Facebook plaatsen dat jij een dom makakske bent, als het en mag, het andere ook: vrije meningsuiting is geen alleenrecht.

 • Willy Slachmuylders

  Woutje VanBesien je bent een oude gepensioneerde zageman en leugenaar ?

 • Wilfried Vanden Berg

  Hij was toch diegene samen met Meneer Claxon Calvo die De Wever aanviel voor die receptie met die bouwpromotoren ? En nu doet hij alles om de tv naar zaal Roma te krijgen waar zijn echtgenote de plak zwaait. Maar dan is hij blind en doof zeker? Van Besien is een grote hypocriet en leugenaar.

 • Jeroen Beckers

  Daar spenderen NVA en hun aanhangers dus hun geld aan: aan het zwartmaken van anderen en aan polariseren. Sympathieke jongens... En ik die dacht dat toppolitici zoveel mogelijk alle mensen moeten trachten te verbinden eens ze aan de macht zijn.

 • Saskia Charmienckel

  Nva is er voor het basse classe volk. Grote klep, weinig inhoud. Vulgair, arrogant, narcistisch, meester in schijnheilig verdoken belastingen, lui, dom... en ze moeten het hebben van roddels en verdachtmakingen waar achteraf niets van aan blijkt maar de schade is berokkent en dàt bedoelt het goed met ons, ja mijn steenpuist ook.