Extreme fitnesshype bij tieners baart zorgen

Ze heffen de zwaarste gewichten, eten volgens een strak schema en hebben allerhande supplementen op hun nachtkastje staan. Hun leeftijden: tussen 14 en 19 jaar. Fitnesscentra zien de jonge sporters massaal toestromen, maar experts waarschuwen voor de obsessie om steeds groter, explosiever en krachtiger te worden.

"15, 16 jaar zijn ze als ze hier voor het eerst binnenstappen, soms zelfs nog jonger", klinkt het in de Vlaamse fitnesscentra. "Hun aantal groeit de laatste twee à drie jaar elke maand en ze zijn er echt wel fanatiek mee bezig. Wanneer zo'n nieuwe jongen na enkele maanden een grotere borst en biceps heeft, volgen er al snel enkele schoolmakkers in zijn voetsporen."

Gert Van Reckem, net 20, begon als 15-jarige met krachttraining. Samen met enkele vrienden maakt hij motivatievideo's om andere jongeren te inspireren. "Naar Amerikaans voorbeeld, maar we beseffen dat ze daar vaak verboden middelen gebruiken", zegt hij. "Dat doen wij niet, maar we krijgen er vaak vragen over."

"Sommigen zijn inderdaad amper 17 en bankdrukken al enkele keren 100 kilogram of meer", zegt Gert. "Maar ze worden professioneel begeleid." Maar dat is niet zonder gevaar, zo zegt onder anderen sportarts Hans Cooman: "Met zware gewichten weinig herhalingen uitvoeren, is geen goed idee voor iemand die nog niet volgroeid is."

LEES ER MEER OVER VANDAAG IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE