Extreemrechtse zanger mag dan toch optreden in cultuurcentrum Sint-Niklaas

Frank Rennicke
YouTube Frank Rennicke
Frank Rennicke, een extreemrechtse zanger uit Duitsland die uitgenodigd werd door Rechts Actueel voor een concert op 6 december in het Museumtheater van Sint-Niklaas, mag dan toch optreden. De raad van bestuur van het cultuurcentrum had eerder beslist om het contract te verbreken, maar de kortgedingrechter in Dendermonde heeft beslist dat het concert kan doorgaan.

De Duitse volkszanger Frank Rennicke werd in 2002 in Stuttgart veroordeeld wegens het aanzetten tot haat. De extreemrechtse singer-songwriter werd in 2009 en 2010 ook al voorgedragen als presidentskandidaat voor de extreemrechtse NPD.

Op uitnodiging van Rechts Actueel, en met steun van Identiteit door Muziek (IDM) en Rechtse Rakkers, werd de zanger op 6 december verwacht voor een concert in het Museumtheater. De raad van bestuur van het cultuurcentrum liet echter weten dat het optreden niet zou kunnen doorgaan en ontbond het huurcontract met Rechts Actueel. De kortgedingrechter oordeelde vandaag dat het concert moet doorgaan. "Als het stadsbestuur ook maar enige inbreuk maakt op onze contractuele rechten moet het ons een dwangsom van 20.000 euro betalen", zegt Rechts Actueel.

De Jong Socialisten in Sint-Niklaas hebben aangekondigd dat ze actie zullen voeren als het concert plaatsvindt.