Extreemrechtse militanten vallen Brusselse dakloze aan

Twitter/@Dimitril
Zes leden van de extreemrechtse groepering Nation hebben gisteren een dakloze gewelddadig aangevallen op het Luxemburgplein in Brussel. Het slachtoffer raakte daarbij gewond. De daders werden door de politie opgepakt in het Luxemburg-station. Vijf van de zes verdachten worden rechtstreeks gedagvaard en zullen wellicht voor het einde van de maand juni voor de rechter verschijnen.

Om een onbekende reden vielen zes leden van Nation de dakloze aan met flessen en stenen. Een getuige filmde de scène op het Luxemburgplein. Op de beelden is ook te zien hoe ze hun slachtoffer schoppen. Militairen met wacht voor het Europees Parlement zagen de agressie en volgden de daders. Ze verwittigden de politie die de zes mannen arresteerde in het Luxemburg-station. Er werd een proces-verbaal opgesteld voor vrijwillige slagen en verwondingen.

Het slachtoffer is niet in levensgevaar, maar wel een week werkonbekwaam, meldt brusselnieuws.be. De aangevallen dakloze is een man van buitenlandse (Europese) afkomst, aldus nog de lokale nieuwssite.

Militairen met wacht voor het Europees Parlement zagen de agressie en volgden de daders

Gedagvaard

Vijf van de zes verdachten zijn ter beschikking gesteld van de gerechtelijke instanties voor het toebrengen van vrijwillige slagen en verwondingen. Ze werden gehoord en erkennen globaal de feiten, ook al minimaliseren sommigen hun deelname.

De vijf worden rechtstreeks gedagvaard en zullen wellicht voor het einde van de maand juni voor de rechter verschijnen. Dat heeft het parket van Brussel deze namiddag bekendgemaakt.

De zesde verdachte die gisteren door de politie werd opgepakt is vrijgelaten.

Sans-papiers

Militanten van extreem rechts zijn niet aan hun proefstuk toe. Op 19 mei ontstond een confrontatie tussen drie rechtse militanten die racistische boodschappen scandeerden naar mensen zonder papieren die op het Luxemburgplein manifesteerden. De politie stelde zich op tussen de twee kampen, er werden geen arrestaties verricht.

Elke maandag verzamelen sans-papiers aan de Wetstraat en het Luxemburplein om te manifesteren tegen de asielpolitiek van de regering en om hun regularisatie te vragen. Gisteren werden leden van Nation gesignaliseerd nabij het kruispunt Kunst-Wet. De agressie van de dakloze gebeurde na de manifestatie.