Extreem warm weer op komst: "Zorg voor jezelf en anderen"

Archiefbeeld.
Foto Sven Ponsaerts Archiefbeeld.
Er is groot brandgevaar door de uitzonderlijke droogte van de voorbije dagen. De gemeente Vorselaar heeft vanaf vandaag een rookverbod uitgevaardigd in de bossen en heiden. Dat komt er op verzoek van de brandweerzone Kempen. In Limburg worden kampvuren van jeugdkampen mogelijk verboden, meldt het Agentschap Natuur & Bos. Daarnaast waarschuwt het Agentschap Zorg & Gezondheid voor de impact van het extreem warme weer vanaf vrijdag. "Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan." 

"In Vorselaar geldt tot nader order code oranje over het hele grondgebied, en in het bijzonder in de natuurgebieden Schupleer, Lovenhoek en ook in de Dreef", klinkt het. "Code oranje is het op één na hoogste niveau van brandgevaar in natuurgebieden." De gebieden blijven gewoon toegankelijk, maar bezoekers worden opgeroepen om extra voorzichtig te zijn, om kinderen niet alleen te laten en om zeker geen risico’s te nemen door bijvoorbeeld een vuurtje aan te steken of een sigaret te roken - wat nu dus ook verboden is.

Kampvuur verboden

Ook het Agentschap Natuur & Bos waarschuwt voor branden in natuurgebieden. In de provincies Antwerpen en Limburg geldt het grootste gevaar en is alarmfase oranje afgekondigd. Bij brandfase oranje worden onder meer kampvuren van jeugdkampen mogelijk door de brandweer verboden. Dat meldt het kabinet van gouverneur Herman Reynders (sp.a) aan Belga. De aanvragen worden lokaal bekeken, situatie per situatie of het te verantwoorden is om vuur te kunnen maken of niet. Voor brandgevoelige zones wordt in elk geval geen goedkeuring gegeven.

Daarnaast zijn er volgens code oranje een aantal standaardmaatregelen. Zo doen lokale mensen controles ter plekke. Ook de brandtorens worden permanent bemand en op het schietveld in Helchteren mag enkel nog met inerte kogels geschoten worden.

Permanent overleg

Die maatregelen komen bovenop die van code geel, waarbij jeugdkampen wordt verzocht om voorzichtig te zijn met kampvuren. Verder vindt er dan al een permanent overleg met de brandweerdiensten plaats en worden er op het schietveld geen raketten of spoortrekkers meer toegelaten.

Zodra er regen valt, wordt het gras minder droog en is er ook minder brandgevaar. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat dat zal gebeuren. Momenteel worden inwoners aangemaand om in natuurgebieden en bossen niet te roken, zeker geen vuur te maken, en kinderen onder toezicht te houden. "Net zoals bij droogteperiodes roepen we inwoners op om spaarzaam met drinkwater en voorzichtig met vuur te zijn, maar dat moeten ze eigenlijk altijd doen", zegt Michel Carlier, verantwoordelijke voor noodplanning bij de provincie Limburg.

Archiefbeeld.
Toon Verheijen Archiefbeeld.

"Zorg voor jezelf en anderen"

Agentschap Zorg en Gezondheid waarschuwt tot slot voor de tropische temperaturen die vanaf vrijdag voorspeld worden. Het agentschap verspreidt daarom enkele tips om het warme weer zonder kleerscheuren te doorstaan. 

"Ons algemene advies luidt: drink voldoende, hou jezelf en je huis koel. Maar we vragen ook uitdrukkelijk om zorg te dragen voor anderen", aldus woordvoerder Joris Moonens. "Hou kinderen in de gaten, ga langs bij oudere mensen of mensen die er alleen voor staan. Drinken zij wel voldoende? Is hun kledij aangepast aan de warmte? Hebben zij een koele plek om te rusten?"

In het bijzonder wordt tijdens deze waarschuwingsfase aandacht gevraagd voor kwetsbare groepen zoals (vereenzaamde) ouderen, zieken en jonge kinderen, zodat ook zij de nodige zorgen krijgen. 

Hoewel de drinkwaterbevoorrading in Limburg niet in het gedrang komt, roept de gouverneur op om zoals steeds zuinig om te springen met drinkwater. Zo kunnen mensen een korte douche in plaats van een bad nemen, de kraan niet laten lopen tijdens het tandenpoetsen, regenwater gebruiken om bloemen en planten water te geven, het gazon niet onnodig besproeien en de auto met regenwater wassen. "Drinkwater is een kostbaar goed, nu meer dan ooit in deze langere periode van droog weer", besluit Reynders. 
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • francois ruys

  Alweer overdrijven.extreem warm?30gr.oei.maar met zn allen naar griekeland in 40gr gans de dag pinten drinken.stop met die flauwe zever.toen ik klein was waren de zomers veel beter dan nu.groene maffia ten top.

 • Fatima Benaoudia

  En de dieren moeten zij niet geholpen worden????

 • Kirsten Hershe

  Op een dag vind je de job van je leven en dromen Jan Heyvaerts! Ik ken heel veel mensen die overbetaald worden om een hele maand geen poot uit te steken. Ik ga volop genieten van het prachtige zomerweer, ik betaal normaal vier weken een peperdure vakantiewoning aan de côte d'azur om toch maar een streep zon te zien en te genieten van de warmte. Nu hebben we een eigen Franse zuidkust in onze tuin. Straks ga ik lekker vlinders spotten in een nabijgelegen veldje.

 • Johan Vercarre

  Fons van loon : Op een andere planeet geleefd zeker ? Ik beleefde mijn kindertijd uitgerekend in de jaren 70. Behalve die spraakmakende en legendarische zomer van 1976 kan ik mij niet herinneren dat we zo'n fantastische zomers hadden in die periode. Tot begin de jaren 80 zelfs.

 • Thierry Vansweevelt

  Ga langs bij oudere mensen die er alleen voor staan? Euh en waar wonen die dan?