Extra struikelmatten om spoorlopen tegen te gaan

belga
Spoorbeheerder Infrabel zal dit jaar nog eens veertien spooroverwegen voorzien van struikelmatten. Uit een proefproject in Waver blijkt immers dat die het spoorlopen quasi volledig kunnen tegengaan. Dat heeft bevoegd minister François Bellot geantwoord op vragen van Kamerleden Wouter Raskin (N-VA) en Sabien Lahaye-Battheu (Open Vld).

In totaal wil Infrabel op zeventig plaatsen zogenaamde 'anti-trespasspanelen' aanbrengen tussen de sporen. Aan vijf overwegen is dat al gebeurd, dit jaar komen er veertien bij. Bij een proefproject in het station van Waver bleek immers dat het aantal gevallen van spoorlopen naar de perrons er met 98 procent terugvielen.

Spooroverwegen afschaffen
Bellot bevestigde voorts dat Infrabel dit jaar ook opnieuw 21 spooroverwegen wil afschaffen en vervangen door veiligere alternatieven: twaalf in Vlaanderen en negen in Wallonië. Sinds 2005 werden zo al meer dan driehonderd overwegen afgeschaft. De gemiddelde kostprijs per overweg schommelt rond 1,2 miljoen euro, aldus de liberale minister.

Flitscamera's
Tot slot kreeg Bellot ook vragen over het proefproject met flitscamera's om slalommen tussen de slagbomen tegen te gaan. Maar "in het belang van het welslagen" ervan wilde hij daarover geen commentaar kwijt. "Ik kan enkel meedelen dat het project thans nog in een premature fase zit en het zal zeker nog enkele weken duren vooraleer de camera's operationeel zullen zijn", zei hij nog aan Raskin en Lahaye-Battheu.