Extra geld om de omgeving rond nog eens 56 school veiliger te maken

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld)
BELGA Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld)
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) kent voor 2019 nog 17 gemeenten een subsidie veilige schoolomgevingen toe. "Met deze subsidie verhogen we in samenwerking met de lokale besturen de veiligheid in 56 schoolomgevingen", zegt minister Peeters.

Deze subsidie-aanvragen lopen sinds 29 maart 2019 en konden worden aangevraagd door gemeenten voor projecten die door snel uitvoerbare ingrepen de verkeersveiligheid in de schoolomgevingen op hun grondgebied verhogen. Deze week kende minister Lydia Peeters 17 gemeenten een subsidie toe voor in totaal 56 projecten. Dit jaar werd er in totaal 1,5 miljoen euro subsidies aan 89 gemeenten voor 194 schoolomgevingen uitgekeerd.

Met deze subsidies ondersteunt ze deze gemeenten om in schoolomgevingen maatregelen te nemen die de veiligheid van de kinderen in de directe omgeving van de schoolpoort ten goede komen. De middelen werden afgelopen jaar al onder andere ingezet om een schoolstraat in te richten, fiets- en voetpaden heraan te leggen, markeringen, signalisatie en straatmeubilair aan te brengen én om een fietsbeloningssysteem op te zetten. De 17 gemeenten zijn: Zaventem, Spiere-Helkijn, Olen, Zonnebeke, Kortenaken, Kortenberg, Scherpenheuvel-Zichem, Roosdaal, Boechout, Dilsen-Stokkem, Vosselaar, Ravels, Hoogstraten, Landen, Herenthout, Meise en Overijse.

Op 11 december had minister Lydia Peeters al 9 bijkomende gemeenten een subsidie toegekend voor het veiliger maken van 21 schoolomgevingen. In totaal had de Vlaamse overheid toen aan 33 gemeenten zo'n subsidie toegekend, samen goed voor maatregelen in 138 schoolomgevingen.

"Leerlingen moeten op een veilige manier hun woon-schooltraject kunnen afleggen", zegt Peeters. "In 2020 maak ik een budget van 10 miljoen euro vrij om deze subsidie voor veilige schoolomgevingen voort te zetten. Ik doe hierbij een oproep aan alle steden en gemeenten om hier werk van te maken en na te gaan welke verkeersveilige maatregelen ze kunnen invoeren.”
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Vanovermeire

  Prima ! Nu ligt de bal wel in het kamp van de scholen en plaatselijke besturen om met dit geld ook daadwerkelijk iets te doen. Want daar wringt het schoentje vaak. En maar roepen : ' dit is hier gevaarlijk' maar verder niks voorstellen. De minister kan onmogelijk elke schoolsituatie kennen....dus directies en ouders : ga aan tafel zitten en stel eens iets concreets voor !!!

 • raymond van der craen

  Nog 17 gemeentes in Vlaanderen en slechts één gemeente in Limburg ontvangen een toelage voor een veilige schoolongeving en dat is dan nog uw thuisbasis in Dilsen- Stokkem. Goed bezig Lydia, wij Limburgers zullen dit onthouden!

 • Patrick De pauw

  Schoolomgeving moet gedaan zijn met alle ouders die hun kroost bijna binnenvoeren in de school da zou al een goed begin zijn en daarvoor moet er geen budget gegeven worden

 • Patrick Liekens

  Nog veel werk aan de winkel.

 • Rudi De Leeuw

  Wat een aankondigingspolitiek. 7700 euro per schoolomgeving, genoeg voor een paar grote potten verf en de kost om de subsidieaanvraag in te dienen.