Extra actiepunt in strijd tegen transmigratie: overtuigen om asiel aan te vragen

BELGA
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal de regering een nieuw voorstel doen rond extra opvangcapaciteit voor transitmigranten. Dat zei hij in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Het negenpuntenplan voor de aanpak van transmigratie is aangevuld met een tiende maatregel: transmigranten overtuigen om asiel aan te vragen.

Staatssecretaris Francken en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) stelden begin september negen maatregelen voor tegen transmigratie: er kwam een nieuw nationaal administratief centrum in Steenokkerzeel, meer politiecontroles, meer acties rond het Maximiliaanpark, het opdrijven van de strijd tegen mensensmokkelaars, een betere beveiliging van de snelwegparkings en van de haven van Zeebrugge, ontradingscampagne bij mogelijke slachtoffers van mensenhandel en extra capaciteit in de gesloten centra.

Voor die extra capaciteit heeft staatssecretaris Francken onlangs de piste van een ponton op de regeringstafel gelegd. De ministerraad hakte toen de knoop nog niet door. Ook andere pistes, zoals kazernes, worden bekeken, omdat die misschien sneller beschikbaar zijn. Wellicht vrijdag leggen Francken en Jambon nu een voorstel op tafel van het kernkabinet.

Het actieplan is overigens aangevuld met een tiende punt: opgepakte transmigranten overtuigen om asiel aan te vragen.

De staatssecretaris werkt daarbij op de piste van een 'impliciete asielaanvraag', zei hij in de wandelgangen. Sommigen transmigranten weigeren asiel aan te vragen, ook al laten ze in hun verhoor duidelijk merken dat ze schrik hebben voor foltering of mishandeling in hun thuisland. Een dergelijk dossiers zou dan behandeld worden als een asielaanvraag en doorgegeven aan het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatslozen (CGVS), de onafhankelijke instantie die oordeelt over asielaanvragen. 
40 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • marcel mampaey

  doe zo verder Francken wie zal het anders oplossen de groen misschien of vb hoeveel hebben die al uitgewezen nul komma nul De Winter heeft al meer schade aangericht dan groen en spa samen Van Grieken weet tenminste wat hij zegt.

 • Frans Peeters

  Is hij terug van zijn plezierreis, wie geloofd die man nog?

 • Jan Van Rompaey

  Stop met al die regeltjes. Hou ze gewoon buiten. Weiger hen toegang tot ons land.

 • Jo Bosman

  Francken gaat hen die hier niet willen blijven overtuigen om dat alsnog te doen. Dat doet hij trouwens al de hele tijd. De hele tijd maakt hij ons ook blaasjes wijs .

 • Frank Van den Bulck

  Onnozelaar, voor wanneer is eindelijk uwe C4 ??? Man man man !