Extinction Rebellion verwijdert letters ‘Finance’ van Financietoren

Leden van Extinction Rebellion verwijderen de letters van de Financietoren in Brussel.
Extinction Rebellion Belgium Leden van Extinction Rebellion verwijderen de letters van de Financietoren in Brussel.
Vanmorgen heeft een kleine groep leden van sociale burgerbeweging Extinction Rebellion België de metalen letters ‘Finance’ van de muur bij de ingang van de Financietoren in Brussel verwijderd. De beweging hernoemt de toren tot Resilience Tower (Toren van Veerkracht, nvdr), dit als onderdeel van de actie ‘Onze Toekomst Onze Keuzes’ die zaterdag zal plaatsvinden.

Tijdens de actie is geen schade toegebracht aan de muur of de metalen letters, zo onderstreept de beweging in een persbericht donderdagmorgen. Extinction Rebellion België benadrukt dat “de letters slechts geleend zijn en zullen worden terugbezorgd aan de premier van een volgende federale regering, wanneer deze gevormd is, zodat ze in een museum kunnen worden geplaatst.”

“In dit gebouw bevindt zich onder andere het ministerie van Volksgezondheid en Immigratie. Dit alles onder de noemer ‘Finance’”, verklaart Seba, woordvoerder van Extinction Rebellion België. “Dit staat symbool voor datgene waar onze politiek zich door laat leiden. We willen dat onze regeringen zich focussen op het bouwen van een veerkrachtige samenleving die beter voorbereid is op de crisissen die ons nog te wachten staan.”

Op zaterdag 27 juni start Extinction Rebellion om 15 uur aan de Beurs de laatste actie in de campagne ‘Onze Toekomst, Onze keuzes’. Die wordt gevolgd door een actie om 16 uur in de Nieuwstraat en een slotactie om 17 uur bij de Financietoren waar een inauguratie van de nieuwe naam zal plaatsvinden. Tijdens deze ceremonie zal de toren officieel hernoemd worden tot ‘Resilience Tower’. 

Met deze niet toegelaten bijeenkomst - waarbij alle sanitaire regels gevolgd worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zo stelt de beweging zelf - wil Extinction Rebellion de publieke ruimte terug opeisen om de zorgen van burgers kenbaar te maken. 

Extinction Rebellion

Lees ook:

Dit zijn de klimaatrebellen van Extinction Rebellion: “Hoe meer geweld, hoe liever ze het hebben” (+)

Hoe de klimaatbeweging radicaliseert: “Waarom niet de huizen van ministers bezetten?” (+)
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • anna vandenberg

  Veel tijd hebben die activisten, wat lossen die acties op wat is hun verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap die dagelijks gaat werken en verplicht is om vijftig procent van hun loon af tegen om hun projectjes te betalen. Doe iets nuttig, kom in het nieuws door zwerfvuil op te ruimen, groen te onderhouden en aan te planten in de steden, kansarme jongeren bij te scholen.

 • Mortelmans Jan

  Duidelijk kerels die zelf geen financien hebben. Werken jongens,werken, ipv vandalisme.

 • Dominique Schokkelé

  Nieuwe letters aanbrengen en de rekening via de daders hun belasting laten betalen. Idem met standbeelden enz... Vandalisme is toch nog steeds strafbaar ?

 • Patrick De Vlaming

  Ik ben een hardwerkende belastingbetaler in dit land en heb eerlijk gezegd echt genoeg van die zogenaamde betweters die het nieuwe normaal lijkt te zijn in deze maatschappij. Waar halen die het recht om “ons” patrimonium gefinancierd met ons belastingen af te breken. Wat hebben die straatrovers zelf al verwezenlijkt??

 • Ward Rogier

  Waarom altijd iets afbreken om je punt te maken?? Schade toelichten is het enige wat ze nog kunnen onder het mom van aandacht te wekken en gehoorzaamheid? Wanneer gaan ze eens beginnen in dit land om de regel "potje breken is potje betalen" in te voeren? En geen strafveminderingen. De gehele kisten verdeeld over al wie betrokken is of in die organisatie zit. Maar vaak zie je dat dat krapuul geen werk heeft en geen werk wilt.