Explosieven gevonden in huis in Anderlecht waren van Russische oud-militair

Explosieven gevonden in een huis in Anderlecht: het onderzoek toont aan dat er geen enkele link is met de Tourstart of met de terroristische aanslagen die België in de afgelopen jaren meemaakte.
Baert Marc Explosieven gevonden in een huis in Anderlecht: het onderzoek toont aan dat er geen enkele link is met de Tourstart of met de terroristische aanslagen die België in de afgelopen jaren meemaakte.
De explosieven die zaterdag in Anderlecht werden gevonden, waren van een Russische ex-militair. “Hij stond bekend om het bezit van messen en was in een staat van paranoïa”, aldus het Brussels parket, “Hij overleed in 2011. De wapenvondst had dus niets te maken met terrorisme of de Tourstart in Brussel.”  Het dossier wordt afgesloten.

Zaterdagavond werd een zak met explosieven gevonden in een huis in Anderlecht, verborgen in een trede van een trap. De tas bevatte ook wapens zoals meerdere messen en Amerikaanse boksbeugels en ook een dertigtal ontstekers voor explosieven.

“Uit verschillende onderzoekselementen blijkt dat de zak die werd gevonden toebehoorde aan een Russische ex-militair, die overleed in 2011", laat Denis Goeman van het Brusselse parket weten. “Uit het verhoor van de voormalige eigenaar van het gebouw blijkt dat G.A., geboren in 1965, in de loop van de jaren 2000 reeds bekend stond om zijn bezit van messen. De Russische oud-militair bevond zich ook in een onstabiele psychologische toestand, die neigde naar paranoia”, vertelt de parketwoordvoerder.

“De onderzoekers van de federale gerechtelijke politie konden zijn identiteit achterhalen dankzij een vingerafdruk die werd gevonden op de binnenkant van de plakband rond een van de messen”, vervolgt hij. “Dit dossier heeft dus geen enkele link met de Tourstart of terrorisme.” Aangezien G.A. in 2011 overleed, zal het parket van Brussel het dossier sluiten na ontvangst van de resultaten van de laatste onderzoeksopdrachten.

 De zak werd ontdekt in de eerste trede van een trap die leidt naar de overloop van het appartement van de betrokkene.
Baert Marc De zak werd ontdekt in de eerste trede van een trap die leidt naar de overloop van het appartement van de betrokkene.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Heffens

  Bij het verlaten van de DDR door het Russisch leger in 1996 zijn heel wat Russische officieren ondergedoken om in Europa te blijven. Ze hebben heel wat militair materieel verduisterd om te verkopen en daarmee een startkapitaal te hebben om in Europa een nieuw leven uit te kunnen bouwen. Vooral militairen die afkomstig waren uit het Russisch platteland zagen het niet meer zitten om terug te keren naar de late middeleeuwen. Zo zijn er o.a. veel kalasjnikov's aan het misdaadmilieu verkocht.

 • lieve vanderstraeten

  als die zot was, wat liep die dan nog vrij rond?

 • Gino Vandenheede

  Denken zij nu echt dat wij die uitleg geloven,hij is gestorven van 2011 nu pas die explosieven gevonden.allee zeg!!

 • wim CLAES

  De Russische oud-militair bevond zich ook in een onstabiele psychologische toestand, die neigde naar paranoia. maar hij liep wél vrij rond, verzamelde wapens en explosieven en was een gevaar voor de maatschapopij, maar er is niks verkeerd aan onze wetten aangaande geesteszieken, hun opvolging en hun opvang. niet te veel vragen bij stellen, zeker niet van wakkerliggen.

 • guido vermeyen

  Wat deed die "militair" hier, had ie zo'n dik pensioen dat hij hier kon huren ? Weer zo'n raar verhaal....