Explosie van dossiers tegen terroristen

Het federale parket communiceert bewust niet over al haar acties tegen terroristen. De raid tegen de bende uit Verviers vormde hierop een uitzondering.
PHOTO_NEWS Het federale parket communiceert bewust niet over al haar acties tegen terroristen. De raid tegen de bende uit Verviers vormde hierop een uitzondering.
Het federaal parket heeft dit jaar al meer dossiers tegen terroristen geopend dan in heel 2014. En vorig jaar was met 195 terrorismedossiers al een recordjaar. Dat zegt federaal procureur Frédéric Van Leeuw vandaag in de krant De Tijd. De topmagistraat bevestigt voor het eerst ook openlijk dat er naast de terroristencel in Verviers nog meer aanslagen zijn verijdeld. Maar daarover wordt bewust niet gecommuniceerd, om de terroristen niet in de kaart te spelen.

"Het gros van de terrorismedossiers is gelinkt aan Islamitische Staat (IS) en Syrië. Maar we vrezen ook gevaar vanuit Libië want de situatie is daar onstabiel", waarschuwt de federaal procureur in de krant. Maar daarnaast was er ook een dossier over de organisatie Al-Shabaab uit Somalië, en ook een uit Kenia. Tot slot wil het parket de Koerdische PKK vervolgen voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groepering.

De explosie aan dossiers zorgt voor een toenemende werkdruk bij het federaal parket. "Gelukkig voorziet de minister van Justitie in zijn geplande wetswijzigingen in twee extra permanente terrorismemagistraten. Maar het kan zeker nog een jaar duren vooraleer die echt kunnen beginnen en dan nog volgt een inloopperiode".