Explosie bij Indaver in Antwerpse haven: één dode, vier gewonden

Het personeel werd geëvacueerd.
PLA Het personeel werd geëvacueerd.
Bij afvalverwerkingsbedrijf Indaver, langs de A12 in Stabroek (Antwerpen), is deze namiddag een explosie gebeurd. Daarbij kwam één medewerker om het leven en vielen nog vier gewonden. 

De explosie vond volgens Indaver plaats tijdens het lossen van een vloeibare afvalstof in een opslagtank. "Onderzoek zal nog moeten uitwijzen wat er precies is misgelopen", zegt woordvoerster Inge Baertsoen. 

Vijf mensen werden getroffen bij de explosie. Eén medewerker van het bedrijf is overleden. Het gaat om een veertiger die werkzaam was als operator. De vier anderen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Over hun toestand is niets bekend. "Onze aandacht gaat nu nog vooral naar het menselijke leed. Onze gedachten zijn bij de familie van het slachtoffer", aldus nog Baertsoen.

Truckers spreken over brokstukken die ter hoogte van Indaver op de rijbaan van de Havenweg zijn gevlogen. De brandweer ging ter plaatse, maar heeft de site intussen weer verlaten omdat er van brand geen sprake is, zegt brandweerwoordvoerder Kristof Geens. 

Personeelsvergadering

Volgens Indaver-woordvoerster Inge Baertsoen is er vooral veel schade aan het bedrijf zelf. De site werd preventief ontruimd. De evacuatie is inmiddels afgelopen en de werknemers mogen opnieuw naar binnen. Morgen om 10 uur vindt er een personeelsvergadering plaats.

Eind februari 2016 werd Indaver al eens opgeschrikt door een explosie en brand. Een chemische reactie in een tankwagen lag toen aan de oorzaak van de ontploffing. Er vielen geen gewonden.

Patrick Lefelon16 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc De Laet

  Is het daar nog wel veilig?

 • Emel-Mehmet Aslan-Yildiz

  Een heel tof bedrijf met prioriteid voor veiligheid! K'heb daar nog gewerkt. Veel sterkte aan familie, vrienden en collega's!

 • Andy De Schieter

  Weer kenners hieronder. Er kan altijd een menselijke fout gebeuren. Ook installaties kunnen falen, dit is onvermijdelijk, het is enkel mogelijk om preventieve werken uit te voeren om faling zo min mogelijk te houden.

 • Jurgen hubar

  Wa heeft da nu bij vrachtwagens te maken? Wel erg voor de familie en vrienden. Sterkte

 • Ferdinand Engelbeen

  Luc Caels, Indaver is een zeer veilig bedrijf, maar het is niet altijd even duidelijk wat ze van anderen als afval te verwerken krijgen, wat soms tot zeer gevaarlijke chemische reacties kan leiden. Dat was zo enkele jaren geleden en waarschijnlijk ook weer nu. Beter zo'n bedrijf dan dat sommige firma's hun afval via de riolering dumpen... Heel erg voor de familie van de overleden werknemer, mijn deelneming.