Experts vragen repatriëring Belgische kinderen uit Syrische vluchtelingenkampen

Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.
AFP Vrouwen met hun kinderen in het Al-Hol-vluchtelingenkamp in Syrië.
De ongeveer 40 Belgische kinderen die in vluchtelingenkampen in het noordoosten van Syrië verblijven, moeten best gerepatrieerd worden. Het gros van die kinderen is erg jong: tussen twee en drie jaar oud. Dat zeiden deskundigen vandaag tijdens een conferentie.

In Molenbeek vond vandaag een rondetafelgesprek en debat plaats over een humanitair bezoek aan de vluchtelingenkampen in Syrië. Centraal stond een rapport over een missie die plaatsvond van 6 tot 16 juni. Een tiental deskundigen nam er het woord, onder wie Paul Van Tigchelt, directeur van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD), en Heide De Pauw van Child Focus.

De verantwoordelijke van de missie, VUB-professor Gerrit Loots, schetste een alarmerend beeld van de situatie in het Koerdische kamp Al-Hol in het noorden van Syrië. Volgens hem verblijven daar 73.000 mensen, onder wie 92 procent vrouwen en kinderen. Officieel is het kamp bestemd voor 10.000 vluchtelingen.

Volgens Bernard De Vos, de Franstalige kinderrechtencommissaris, verblijven er ook 41 Belgische kinderen. "Eén kind is 6 jaar, al de andere zijn jonger dan 5 jaar en het merendeel is tussen de 2 en 3 jaar", aldus De Vos. Volgens de deskundigen is de beste oplossing dat de kinderen en hun moeders gerepatrieerd worden.
43 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Don Tessers

  Veel die des..kundig zijn, weinig die echt deskundig zijn zowel met levenservaring als praktijk op het vakgebied. IS en aanhang is echter een hele andere story met hele grote risico´s.

 • marc castermans

  Het is nog nooit zo erg geweest met het opvoeren van experts allerhande. Gisteren een expert aan het woord over de relatie van een leerkracht met een leerling in Beringen, vandaag deze expert, vorige maanden experts over de begroting, de leraren, de politici, de energie, het klimaat en over alles en nog wat. België moet dringend haar expertise in verband met experts exporteren want ze lopen hier blijkbaar massaal rond.

 • daniel stienen

  Haal ze maar terug en laat ons hopen op vervroegde verkiezingen.....

 • willems michel

  Wie bepaald of iemand deskundig is ? Omdat iemand een job doet en betaald wordt, maar nooit lessen heeft gevolgd. Trouwens van wie zouden zij die lessen hebben gekregen ? De kinderen zijn nooit ingeschreven geweest in België of men heeft nagelaten de ouders op te pakken wanneer zij zich aanboden op het gemeentehuis.

 • Eddy De Ron

  Vragen staat vrij.......